Huishouden

Zo krijg je je ramen echt schoon

Zo krijg je je ramen echt schoon.

Als huishoudelijke hulp heb ik al heel wat ramen gezeemd, bij de een met beter resultaat als bij de ander. Dat moet ik bekennen. Intussen lukt het al een stuk beter als in het begin.

Daarbij heeft de ene klant alleen maar afwasmiddel in  huis, waar je prima ramen mee kunt zemen, de ander heeft het liefst dat ik met spiritus de ramen zeem en nog een ander wil dat ik met natuurazijn de ramen doe. Dat geeft niks, al heb ik zelf wel een voorkeur. Na zoveel ervaring merk ik dat ramen het beste schoon worden van een sopje met:

-warm water

-een scheut schoonmaakazijn

-kneepje goed afwasmiddel

Verder heb je nodig:

-een trekker

-een natuurzeem

-een spons

-een oud hemd, of t-shirt

Maak eerst de kozijnen rondom schoon. Spoel daarna je spons goed in je emmer sop. Ga daarna met de uitgeknepen spons met stevige halen over het raam, waarbij je extra poetst op aangekoekt vuil. Dit herhaal ik nogmaals met een uitgespoelde spons.

Na het schoonmaken ga je direct met de trekker aan de gang. Van boven naar beneden voor buiten en van links naar rechts voor binnen (zo weet je als je strepen hebt waar ze zitten). Trek het raam droog in stevige rechte halen. Maak tussendoor iedere keer je trekker droog met de zeem. Knijp de zeem goed uit en maak de randen droog met de zeem. Zie je nog druppeltjes lopen? Maak deze dan droog met het oude hemd/t-shirt.

Nog een paar goede tips:

*een opengesneden ui in het sop zou strepen voorkomen

*een scheutje glansspoelmiddel geeft een mooi glanzend raam

*na poetsen met een oude krant geeft een mooi resultaat

*gebruik een oud hemd of t-shirt om vergeten druppeltjes weg te halen.

 *gebruik geen theedoek. Een theedoek laat nl vaak stof achter op je raam.

*zeem je ramen niet als de zon erop staat. De druppels verdampen te snel en je krijgt vlekken en strepen.

*Je natuurzeem mag je niet wassen, deze laat je een nachtje weken in melk en spoel deze daarna goed uit, hij is dan weer als nieuw. Een natuurzeem is trouwens best duur in aanschaf, maar slijt niet en werkt echt vele malen beter (ga naar de action, daar valt de prijs mee)

Comments

comments

5 gedachten over “Zo krijg je je ramen echt schoon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *