Persoonlijk

Wat je niet zegt tegen vrouwen in de medische molen

Wat je niet zegt tegen vrouwen in de medische molen

 

Even geleden vertelde ik ons verhaal over zwanger worden. Wij kregen ons kindje niet spontaan, maar via hulp van het ziekenhuis. De medische molen waar je dan in zit is alles behalve leuk. De onzekerheid waar je in verkeert is vreselijk. Wij hebben 3 jaar en 9 maanden moet wachten voordat ik eindelijk zwanger was. Wat resulteerde in ons wondertje: onze zoon Marc, die nu alweer 4 jaar is. Wat vliegt de tijd!

De medische molen, ik heb het nu wel verwerkt, ben niet meer verdrietig als ik eraan denk. Wel hoop ik nooit meer mee te maken wat wij toen meemaakten. Al die tijd hopen, hopen en nog eens hopen dat het maar eens zou lukken. Dat we eindelijk een positieve test in handen zouden mogen hebben en dat ik dan eindelijk een kindje in mijn buik zou mogen dragen. Echt een moeilijke tijd. In deze tijd was praten en steun van anderen heel belangrijk voor mij.

Helaas is die steun niet makkelijk te vinden. Er rust een taboe op. Er wordt door veel mensen niet over gesproken. Dat terwijl 1 op de 6 stellen te maken krijgt met vruchtbaarheidsproblemen (helaas). Toch praat men er niet veel over.

Onbegrip

Ik stuitte zelfs vaak op onbegrip en vervelende opmerkingen. Opmerkingen die me best pijn deden en me soms ook boos maakte!

De ergste is toch wel:

Je moet er niet zo mee bezig zijn, dan lukt het vanzelf.

Oh ja, dacht ik dan: als ik er niet mee bezig ben, wat sowieso onmogelijk is als je hormonen spuit, regelmatig het ziekenhuis moet bezoeken en verplicht gemeenschap met mijn partner, dan zullen het zaadje en het eitje elkaar opeens wel vinden en innestelen? Tuurlijk!

Je moet het dus loslaten, dan komt alles goed!

De zus van mijn vriend ging op vakantie en toen was het opeens raak.

Dat is heel fijn voor die zus, maar waarom zou op vakantie gaan óns helpen!

Ik stuur mijn man wel even langs, dan ben je zo zwanger.

Heel fijn, daar zit ik nou echt op te wachten. NOT! Ja echt, ook deze opmerking heb ik gehoord, ongelooflijk toch?

 

Zo, beide deze mocht je dus iemand kennen in de medische molen, zeg dan deze dingen vooral niet! Zeg liever dat je het erg voor ze vindt en dat je hoopt dat het gauw wel gaat lukken, in plaats van rare adviezen die nergens op slaan.

apple-blossoms-1368187__340

 

Comments

comments

6 gedachten over “Wat je niet zegt tegen vrouwen in de medische molen

    1. Ja echt hè Nicole, toch wordt deze opmerking, of iets wat erop lijkt, gemaakt. Ze vinden het dan grappig. Maar hebben blijkbaar niet door hoe kwetsend het kan zijn.

  1. Oh, zo herkenbaar! Toen ik een keer in het ziekenhuis zei dat ik gek werd van die mensen die zeiden dat ik er niet zo mee bezig moest zijn, zei de arts: “Als dat waar zou zijn, zouden we nu wel kunnen stoppen met alle behandelingen… Alle vrouwen die in een ivf-traject zitten zijn er dag en nacht mee bezig. Als je gedachten zo’n invloed zouden hebben op het krijgen van baby’s, zou het dan juist andersom niet ook kunnen werken?” Dat vond ik zo lief.
    En wat die man betreft… zo ontzettend grof!

    Ik kreeg ook een keer te horen dat de natuur het nooit zo bedoeld kon hebben, dit soort trajecten en dat het daarom ook wel niet zou lukken. “Niet iedereen kan kinderen krijgen, daar moet je je maar bij neer leggen.” Eh, ok. Natuurlijk is het wel waar, kinderen krijgen is een geluk, geen recht, maar mag ik aub even zelf besluiten wanneer het moment komt dat ik het opgeef? Gelukkig hoefde dat bij ons niet zover te komen, ze zijn er wel gekomen. Maar oh, wat was ik toen gekwetst. En het kwam van iemand met kinderen he. Alsof zij wel het recht had, en ik het niet verdiende.

    1. Wat een vreselijke opmerking. Ik heb dat inderdaad ook weleens gehoor, zo’n opmerkingen van: misschien is het niet voorbestemd dat jullie kinderen krijgen. Echt kwetsend, als je al in zo’n onzekere tijd zit wordt je nog banger dat het helemaal niet gaat lukken. Mensen die zulke opmerkingen maken moet je dus gewoon links laten liggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *