Mama·Opvoeding

Winnen en verliezen, hoe leer je je kind dat?

Winnen en verliezen, hoe leer je je kind dat?

Spelletjes doen met je kind is heel leuk en leerzaam.  Spelletjes zijn goed voor de ontwikkeling. Wij spelen graag een spelletje met Marc. Lottino, domino, memory en zelfs mens-erger-je-niet.

Winnen en verliezen, hoe leer je je kind dat?

 

Maar nu liepen we toch tegen een klein probleempje aan: Marc werd boos toen hij verloor en het speelbord werd opgegooid. Daarna wilde hij wel weer een spelletje doen, maar wij eigenlijk niet.

Daarom ben ik eens gaan bedenken hoe we dit kunnen oplossen.

Je kind laten winnen

Dat was mijn eerste idee, hem vaker laten winnen en dan soms één keertje laten verliezen. Hem prijzen als hij wint, steeds weer opnieuw, zo leert hij zelfvertrouwen hebben tijdens een spel. Maar altijd maar winnen werkt volgens mij ook niet en dus laten we hem soms ook eens verliezen.

 

Verliezen moet je leren

Ik denk dat een kind het moet leren om te verliezen. Een spelletje is voor ons gewoon gezellig en het maakt ons  niet zoveel uit of we winnen of verliezen maar voor een kind is het echt een strijd. En dus probeer ik mijn kind wel te vertellen dat een spelletje leuk tijdverdrijf is en dat winnen verliezen niet uitmaakt.

 

Een balans vinden in winnen en verliezen

En dus laten we Marc vaak winnen, prijzen we hem en hij is blij. Toch moet hij ook leren te verliezen en dus verliest hij ook een keer. Dan maar hopen dat hij niet boos wordt. Te vaak winnen is natuurlijk ook niet goed, misschien heeft hij dan wel het idee dat hij gefopt wordt en daar moeten we een balans in zien te vinden.

 

Hoe leer jij je kind omgaan met verlies in het spel? Ik ben heel erg benieuwd en lees het graag in de comments :)

 

Comments

comments

4 gedachten over “Winnen en verliezen, hoe leer je je kind dat?

  1. Wij hebben laatst zo’n zelfde situatie gehad.. Alleen speelde mijn dochtertje een beetje vals! En ze was zo blij dat ze gewonnen had.. tjaa wat is dan het beste om te doen :) xxx Marjon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *