Mama

Watervrees bij peuter.

Watervrees

Mijn zoontje (nu bijna 4 jaar)  heeft watervrees, tenminste daar lijkt het op. Hij houdt niet zo van water.  Hij houdt  niet van zwemmen en van douchen. Echt panisch is hij ervoor. Vooral voor zwemmen. Gaan we naar het zwembad dan begint hij al te krijsen voordat we onze badkleding aanhebben. Wij zwemmen niet vaak, wel in de zomer en op vakantie, maar ’s winters zelden. Dus als het dan zomer is en we gaan naar het zwembad of strand dan heerst er paniek.

Zwemmen

Zo dacht ik dus met opa en oma, die elke week gaan, mee te gaan zwemmen, maar het was zo erg dat ik het maar niet meer doe. Marc was al helemaal in paniek in de kleedruimte. Bij het zwembad hebben ze een badje van 50 cm, 100 cm en een diep bad. Marc durfde zelfs niet in het bad van 50 cm. Ik liet hem spelen met zijn emmertje en gietertje langs de kant en hoopte dat hij minder bang zou worden. Helaas niet. Elke keer als ik of opa of oma bij hem in de buurt kwam begon hij al te gillen en te huilen.

In bad

Marc gaat hier thuis nog steeds in het ‘babybadje’. We hebben ook een ligbad, daar ben ik ook met hem in geweest en dat ging wel. Ik ben alleen niet van plan hem iedere dag in het grote bad te doen (dat kost zoveel water) dus wil ik hem graag eens laten douchen. Hij heeft vaak gedoucht met papa of mij, hij was wel iets kleiner en niet echt heel blij als hij onder de douche moest. Nu is het voortaan zo dat hij alles, echt alles, bij elkaar gilt, alleen als we vragen of hij onder de douche wil.

Het zal uiteindelijk toch echt moeten, hij past bijna niet meer in het babybadje. Dus als je heel hard gekrijs hoort, dan weet je dat het onze Marc is 😉

Comments

comments

5 gedachten over “Watervrees bij peuter.

 1. Ah wat sneu, Hier vinden ze douchen ook niet fijn, maar in bad gaat het goed. Ik vul hem voor de helft en Luca zit in een badzitje, Jay op een antislipmat zodat hij niet weg glijd, maar hopelijk wordt het langzaam beter!!

  1. Dat badzitje vond ik heel fijn in gebruik toen Marc klein was! Wij hebben hier ook een antislipmat voor in het grote bad. Stel dat ze uitglijden en onder water komen met het hoofd, dan wordt de angst nog groter.

 2. Jeetje, wat lijkt me dat moeilijk. Zowel voor Marc als voor jullie als ouders.
  Veel mensen vinden dat je angsten kunt bezweren door jezelf ermee te confronteren. Misschien helpt dat voor sommigen, maar ik denk dat wanneer dit niet helpt, het misschien beter is om daar niet meer zo ‘hard’ tegenaan en tegenin te gaan…
  Ik vind het daarom niet slecht hoor, dat je gestopt bent met dat wekelijks zwemmen als dit een marteling blijkt te zijn voor de kleine.
  Misschien kun je overwegen om specialistische hulp in te zoeken? Marc zal op een gegeven moment toch zijn zwemdiploma moeten halen…

  1. Ja, inderdaad, ik vraag me af hoe ze dat doen bij zwemles met bange kindjes. Want ik denk wel dat er veel kinderen wel want angstig zijn. Maar misschien niet zo bang als Marc.. Nu hoop ik dat hij er overheen groeit..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *