Lifestyle·Tosa Inu

Waarom onze hond vers vlees eet

Waarom onze hond vers vlees eet

Van nature is de hond een vleeseter, een carnivoor dus. Dit kun je zien aan zijn gebit en zijn verteringskanaal. Vlees eten is dus eigenlijk heel normaal voor de hond. Toch voeren veel mensen de hond ook groente en de hond vindt dit prima en zal dit ook eten.

In hondenbrokken zitten ook granen, deze worden slecht verteerd, maar dienen als vulling voor de brok en voor de maag van de hond. Hondenbrokken zijn geproduceerd voor het gemak van de mens. Het is ook erg makkelijk toch? En schoon en hygiënisch.

Toch is het veel beter voor je hond om vlees te eten en waarom dat zal ik je uitleggen.

Ik weet dat dit eigenlijk een mamablog is, maar deze blog gaat over mijn gezin en daar hoort onze hond ook bij. Vandaar dat ik graag wat meer vertel over onze hond en zijn eten.

Advies van de fokker

Van de fokker van onze Tosa Inu King kregen wij het advies om rauw vlees te voeren. Ik had hier nog nooit van gehoord en onze vorige honden kregen dus ook gewoon brokken.

Ik ben me gaan verdiepen in het voeren van vlees en heb ontdekt dat het beter is voor de hond, omdat:

  •  de voedingstoffen zijn natuurlijk en niet gemaakt in een fabriek
  • vlees bevat goede bacteriën die goed zijn voor de darmen van de hond
  • het maagzuur van de hond wordt zuurder en is beter opgewassen tegen slechte bacteriën en parasieten
  • het zorgt voor minder afvalstoffen en dus minder ontlasting
  • de hond vindt het ontzettend lekker :)

Je kunt er dus vanuit gaan dat je hond minder snel last zal hebben van vlooien en andere parasieten. Je hond minder vaak zijn grote behoefte hoeft te doen en minder gasvorming heeft. Je zult minder naar de dierenarts hoeven omdat het dier gezonder is en de vacht ziet er bij vlees-gevoerde honden echt heel mooi uit.

Het was even wennen hoor dat rauwe vlees. Het vlees voor de hond wordt ook wel kvv genoemd, of te wel kant-en klaar vers vlees. Het wordt verkocht vanuit de diepvries. De verpakkingen zijn meestal 500 of 1000 gram. Het is dus de bedoeling dat je porties maakt. Het was wennen omdat het vlees dus rauw is, niet voor menselijke consumptie en dus ook een beetje bloederig en nat. Ik koop altijd ‘worsten’ van 500 gram en King eet 2 keer 500 gram per dag. Ik hoef dus zelf geen porties te snijden.

Hoeveel vlees eet de hond?

Voeren van vlees is heel makkelijk. Je voert op het oog. Is de hond wat te mager? Dan geef je wat meer. Is je hond wat aan de zware kant? Dan voer je wat minder.

Er zijn wel richtlijnen voor: je geeft gemiddeld 2% van het lichaamsgewicht van je hond. Dus een hond van 40 kilo geef je ongeveer 800 gr vlees per dag.

Onze hond zou dus ongeveer 1200 gram per dag mogen eten, hij weegt 65 kilo. King krijgt net iets minder, omdat hij sinds hij gecastreerd is wel iets te zwaar werd van meer eten.

Geen brokken meer?

Als je vers vlees geeft hoef je geen brokken meer te geven. Je zult dan wel minimaal 4 diersoorten moeten voeren en af en toe vette vis. King eet  mixen van kip-rund-eend, wildmix en pens. Soms krijgt hij ook een mix met vis. Het voer bestaat uit: 20% gemalen bot voor de calcium, 20% orgaanvlees en 60% spiervlees. Als je zorgt voor voldoende afwisseling hoef je dus geen brokken meer te geven. King krijgt ook af en toe een kippenvleugel, eendennek en rauw ei met schil.

Waar koop je het?

Het verse vlees voor de hond kun je online bestellen. Dit wordt thuisbezorgd in bevroren toestand. je moet dus thuis zijn en de verzendkosten zijn vrij hoog. Dit is dus alleen praktisch als je een erg grote vriezer hebt en grote hoeveelheden bestelt. Het vlees kun je ook kopen bij dierenspeciaalzaken. Dan kun je makkelijker een kleine hoeveelheid kopen en thuis een laatje van je vriezer vullen.

 

Wij halen altijd een kilo of 10 voor King. Dit is de helft van mijn vriezer. De andere helft is voor ons zelf :) Elke avond haal ik 2 worstverpakkingen uit de vriezer en leg deze in een afsluitbare bak op het aanrecht. Deze ontdooien en de volgende ochtend krijgt King er één. De andere zet ik dan in de koelkast en haal hem een uur voordat hij eet uit de koelkast in de avond.

 

Meer weten?

Veel informatie kun je lezen op www.voerwijzer.com. Een deel van de informatie die ik hier heb geschreven komt ook van deze site. Op deze site kun je er nog veel meer over lezen.

 

waarom onze hond vers vlees eet

 

 

 

Comments

comments

2 gedachten over “Waarom onze hond vers vlees eet

  1. Och deze ras moet vlees eten. Geeft dan geen ander voedsel doorheen om te mengen. Het moet wel vitamine hebben. Het goed voor de botten. Maar ieder zijn meug. Fokker zegt dat moet eten. Oké. Mooie hond is dit. Lekker luieren.
    Fijne avond.

    1. Het is niet zo dat dit ras vlees moet eten hoor, het zou voor elke hond goed zijn. het is veel gezonder. En alles wat de hond nodig heeft zit in het vlees. Ook organen zitten erin, dus ook maaginhoud. Mocht er een konijn verwerkt worden, om maar een voorbeeld te noemen en die heeft groente gegeten, dan zit dit ook in het vlees.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *