Opvoeding

Voorlezen aan kleuters

Voorlezen aan kleuters

De kleuters lijken al weer zo groot, zeker als er inmiddels al net een klein broertje of zusje bij is gekomen. Maar zeker voor kleuters (of eigenlijk kinderen voor élke leeftijd) is het nog steeds ontzettend belangrijk om op regelmatige basis voor gelezen te worden!

Waarom is voorlezen zo goed?

Wist je al dat voorlezen vooral in de eerste paar jaar van hun leven ontzettend belangrijk is? Uit meerdere onderzoeken is gebleken als je vanaf baby leeftijd voorleest ze een grotere woordenschat hebben, zich beter (en vaak sneller) kunnen uitdrukken en hun taalgevoel en taalbegrip is veel beter dan leeftijdsgenootjes die nog niet op jongere leeftijd op regelmatige basis werden voorgelezen. Ben jij ook bezig met het voorlezen aan kleuters?

Voor kleuters is het ook nog steeds heel goed om voor te lezen. Zeker wanneer ze net naar school gaan kan het ze een hoop energie kosten, dan is zo’n boekje lezen een fijn momentje van rust voor ze.

Boekjes voorlezen prikkelt ook hun fantasie, zo kunnen ze ook steeds beter inlevingsvermogen ontwikkelen.

En met kleuters kun je ook al vast gaan oefenen op het herkennen van letters! Er zijn boekjes zoals “Wacht op mij, wacht op mij! Is er nog een plekje vrij?” waarin je samen kunt gaan “lezen”.

In deze drukke tijden nemen we niet altijd zoveel tijd voor onze kindjes als we misschien zouden willen. Door het kiezen van een vast moment om voor te lezen (wij doen het voor het slapen gaan), pak je elke dag even een momentje voor jullie samen. Dit doet jullie relatie veel goeds! Wij wisselen hier elke dag af, de ene dag is het mama-dag, de andere dag papa-dag. Zo heeft elke ouder steeds even persoonlijk aandacht voor het kindje.

Tips bij voorlezen aan kleuters

Kleuters kunnen al veel langer naar een verhaal luisteren dan jongere kinderen, op school moeten ze tenslotte ook langere periodes concentreren. Misschien is dat alleen juist ook wel weer een valkuil! Een paar tips bij voorlezen aan kleuters:

* Is je kindje nog geen lid van de bibliotheek? De meeste (al dan niet alle?) bibliotheken hebben een gratis jeugd pas. Zo kan je kindje steeds weer nieuwe boeken uit kiezen. Wij brengen soms wel een uur (of meer) door in de bibliotheek. Allemaal nieuwe boekjes bekijken, stukjes voorlezen en uiteindelijk een paar meenemen.

* Heeft je kind eens een vraag over iets? Of ergens overmatige interesse voor? Kijk eens (in de bieb) of je daar een leuk boek over kan vinden. Uitgeverij Clavis heeft bijvoorbeeld een hele leuke beroepenreeks voor kleuters geschreven door Liesbeth Slegers. Ze vinden het vaak heel leuk om zo door middel van een voorleesboek nieuwe dingen te leren.

* Ga op zoek naar samenleesboekjes zoals ik eerder al noemde, uitgeverij Zwijsen heeft nog veel meer samenleesboekjes. Vind je kindje het nog veel te moeilijk? Forceer het dan niet, leg de lat niet te hoog dan verliezen ze de interesse!

* Kies ook voor kleuters (en vooral diegene die pas net naar school gaan) een goed moment uit. Dat ze niet te moe zijn bijvoorbeeld. En niet nog vol enthousiast willen vertellen over school.

* Kleuters zijn dol op herkenbare rituelen: voeg het toe in je avondritueel en gegarandeerd dat ze je gaan helpen onthouden als je het eens een keer stiekem probeert over te slaan

* Ben je een beetje handig met stemmetjes? Lees een boek dan voor met meerdere stemmetjes, dat zullen ze prachtig vinden. Aan te raden om te doen bij een boek wat je goed kent. Maar ach, als het fout gaat zullen ze je ongetwijfeld alleen maar hard toe lachen!

* Om je kindje eens alert te houden: verander eens een zin in het boek wat je al 100 keer hebt gelezen. De meeste zullen het direct opvallen.

* Vind je kindje het leuk om na afloop nog even te praten over het boekje? Leuk toch? Misschien kun je eens vragen “Wat vond jij het leukste aan het verhaal?” en vertel dan ook wat jij het leukste vond.

de-schoenenprinses-bladzijde

Leuke boeken voor kleuters

Ik ben op dit moment ook in het bezit van een prachtige, leuke, slimme, energie kleuter. Die elke avond wordt voorgelezen al bijna heel haar leven. Dus we hebben hier genoeg favorieten 🙂

* Het boek zonder tekeningen: Een echt boek zonder tekeningen. Met allemaal bijzondere woorden erin. Onze dochter vind het hilarisch!

* Het seizoenen Kijk- en zoekboek: Niet meer nieuw te verkrijgen op dit moment (en niet echt een “lees”boek) maar misschien vind je hem nog in de bieb. Hij was hier al een succes vanaf een jaar of 2. Maar nog steeds met regelmaat pakt ze hem erbij. En ja, we vinden na 2 jaar nog steeds nieuwe dingen op de plaatjes 🙂

* Wacht op mij! Wacht op mij! Is er nog een plekje vrij?: Een grappig boekje over een groep met mensen in de trein, en iedereen heeft van alles meegenomen. In het boekje kan je kindje simpele woorden leren als kat & pop maar ook de cijfers 1-4 komen aanbod. In het begin kende ze niet veel letters en lukte de woorden nog helemaal niet maar het gaat steeds beter. We doen ook echt niet alle letters op de pagina, dan zou ze het allang niet meer leuk vinden.

* Borre boekjes: Wij zijn lid van de Borre Leesclub. Leuke verhaaltjes en iedere maand ontvang je 2 boekjes. Vanaf groep 1 (komen ze halverwege het jaar op school worden ze geschaald in groep 0) hebben de boekjes op elke pagina een letter die je kindje kan gaan zoeken op de pagina. Onze dochter vind ze geweldig!

* De schoenenprinses: Oké ik gooi er even echt een ontzettend meiden boek tussendoor, ik heb tenslotte ook een meid thuis. Maar dit boekje is ook al zo ontelbaar veel keren uit de kast getrokken. Het verhaaltje zelf is niet persé mijn favoriet, maar de tekeningen zijn prachtig! En mijn dochter vind het hele boek top!

Gastblog door: Serita Vossen | DeLeuksteVoorleesboeken.nl

Dank je wel Serita, voor deze leuke en informatieve gastblog!

Leave a Reply