Persoonlijk·Werk

Van werkloos weer aan het werk.

Zoals jullie weten was ik werkloos. Vanaf 01-08 was ik thuis. Eerlijk gezegd had ik er geen seconde spijt van dat ik niet meer werk.

Ik snap goed dat mensen die gedwongen ontslagen worden, bijvoorbeeld vanwege ‘reorganisatie’ heel erg balen dat ze thuis komen te zitten, en dat het voor sommigen onder ons moeilijk is om weer aan het werk te gaan. Als je boven een bepaalde leeftijd komt wordt het nog lastiger. Onder de langdurig werklozen zijn de meeste mensen 45+.

Dus hoe ouder je bent, hoe moeilijker het is om weer aan werk te komen.

Ondanks ik uit de detailhandel kom, daar ook opleidingen voor heb gevolgd, verwacht ik niet meer in een winkel werkzaam te worden. Vaak wordt er voor winkels gezocht naar jonger personeel. Dit zal natuurlijk nooit als argument gebruikt worden bij een afwijzing op een sollicitatie. Toch is het wel bekend dat het vaak om leeftijd gaat.

Dus richtte ik me op een andere sector. Een vriendin van mij werkt al jaren in de thuiszorg als huishoudelijk hulp. Omdat zij mij vertelde dat zij een tijd afspreekt met haar cliënten leek mij dit ideaal met het brengen en halen van mijn kind als hij eenmaal naar school gaat.

Gelukkig is er genoeg werk in en vond ik een baan in deze sector.

Het is wel zo dat het imago van deze baan niet zo geweldig is. Er wordt vaak slecht over gesproken. Je bent maar een ‘werkster’. Toch heb ik het zo niet ervaren.

Vandaag had ik mijn eerste dag als huishoudelijk hulp. Ik zal even vertellen hoe dat ging:

Om half 10 kwam ik binnen en de thee stond al klaar. Het eerste half uur kletsten we wat, nou, ja, voornamelijk kletste mijn cliënt tegen mij. Daarna ben ik begonnen met haar badkamer schoonmaken, haar slaapkamer stoffen, stofzuigen en dweilen. Na ongeveer 3 kwartier was ik klaar, het was pas 10.45 en ik moest tot 12.30 daar werken, dus ik vroeg me al af hoe ik mijn tijd moest vol maken.

Ik ging door naar de woonkamer, stoffen, stofzuigen en  dweilen. Keuken gepoetst en klaar was ik. Het was intussen 11.20. Ze vroeg me nog even het balkon te vegen en dat was het.

Uiteindelijk leek mij 3 uur voor zo’n klein appartement dus best wel lang, was het niet dat mijn cliënt nog veel meer te vertellen had. Dus de tijd volgemaakt met luisteren naar haar verhalen over de kleinkinderen, familieleden die zijn overleden en de kerk.

Het is me 100% meegevallen deze eerste dag!

Comments

comments

5 gedachten over “Van werkloos weer aan het werk.

  1. Het klopt hoe ouder word dan word meestal niet aangenomen. Willen liever goedkoper krachten. Gewoon niet eerlijk. Discriminatie voor oudere leeftijd. Gelukkig had jij wel nieuwe baan. Dat is gauw klaar in drie kwartier tijd. Meestal duurt het langer. Ja je moet wel tijd vol maken. Anders krijg je probleem. Het moet goed gebeuren in sector. Daar kijken ook naar Yvonne. Toch tijd vol gemaakt. De vrouw wilde graag even kletsen. Leuk voor je.
    Fijne feestdagen gewenst voor je gezin. En voor spoedig 2016.
    Ik ben te vroeg.
    Omdat beetje druk voor ons. Ook met ander dingen bezig.
    Liefs Jacqueline & Ferry.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *