Mama

Suikers en zoetstoffen

De laatste tijd hoor je veel over suiker, dat het erg slecht voor je is.

In snoep, koeken ijs zitten suikers, maar ook in een heleboel andere voeding (zelfs waar je het niet van verwacht), dit zijn lege koolhydraten, het is puur energie, wat ons lichaam vaak omzet in vet. Gezonde koolhydraten zitten in volkorenproducten, fruit, groente en peulvruchten. Dit zijn langzame koolhydraten, waarvan je langer een vol gevoel hebt en je lichaam dus een tijdje nodig heeft om het te verteren.

Om suikers af te breken gebruikt je lichaam vezels, mineralen en vitamines. Dubbel zo slecht dus, dit verbruikt dus de reserves die je lichaam juist wel nodig heeft.

(bron: www.gezondepassie.nl)

cake

Waarom is suiker zo slecht?

 • Het verstoort je hormoonhuishouding. Als je suiker eet maakt je lichaam het hormoon insuline aan. Dit zorgt ervoor dat glucose ( suiker ) uit je bloed opgenomen wordt in je cellen. Als er teveel suiker in het bloed komt, kan je hormoonhuishouding in de war raken en kunnen je cellen immuun worden voor grote hoeveelheden insuline die het lichaam aanmaakt. Het kan dan zijn dat er teveel suiker in je bloed blijft zitten, dit is erg ongezond. Daarnaast bevordert insuline de vetopslag, dus wanneer er constant insuline afgegeven wordt omdat je suikers eet, zal je lichaam de energie op gaan slaan als lichaamsvet in plaats van het te verbranden. Overgewicht en diabetes type 2 kunnen daarom een gevolg zijn van teveel suikers eten.
 • Het beïnvloedt je bloedsuikerspiegel en daarmee ook je emoties. Suiker zorgt voor snelle pieken in je bloedsuikerspiegel wat ervoor zorgt dat je snel energie krijgt en je daarna juist erg moe voelt. Dit kan je prikkelbaar en chagrijnig maken en blij als je weer suiker eet.
 • Het is slecht voor je tanden. Het kan gaatjes veroorzaken.
 • Het kan verslavend werken. Als je suiker eet komt er dopamine vrij in de hersenen, dit zorgt voor een fijn en gelukkig gevoel. Als dit gevoel minder wordt, krijg je een dip en wil je weer suiker eten.

(bron: www.gezondheidsnet.nl)

Dus suikers zijn slecht, maar hoe zit het dan met zoetstoffen?

Regelmatig heb ik gelezen dat zoetstoffen slecht zijn. Maar waarom en wat zijn zoetstoffen nou precies?

Zoetstoffen zijn stoffen die aan voedingsmiddelen worden toegevoegd om ze zoeter te maken. Er zijn polyolen en intensieve zoetstoffen. Polyolen zijn half zo zoet tot even zoet als suiker. De meeste polyolen worden niet opgenomen in het lichaam en leveren geen calorieën. De polyolen xylitol, isomalt, maltitol en lactitol leveren ongeveer half zoveel calorieën als kristalsuiker. Intensieve zoetstoffen zijn 50 tot 3000 keer zoeter dan suiker en leveren nauwelijks of geen calorieën. Producten met intensieve zoetstoffen kunnen in normale hoeveelheden gegeten worden. Dit is niet slecht voor je gezondheid. Op producten met polyolen staat de waarschuwing ‘overmatig gebruik kan een laxerend effect hebben’. (bron: www.voedingscentrum.nl)

Als ik dit zo lees dan denk ik dat zoetstoffen minder slecht zijn als suikers,

maar is dit wel zo? Zoetstoffen zijn toevoegingen dus E-nummers, waar ook zo vaak van wordt gezegd dat het slecht is. Toch kun je volgens het voedingscentrum E-nummers veilig eten en heeft het geen effect op je gezondheid.

Zoetstoffen zitten vaak in suikervrije producten, zoals siroop, frisdrank, suikervrij gebak, light jam, heel veel producten waar light op staat bevatten dus zoetstoffen om ze dus toch dezelfde smaak te geven.

donut

Kun je zonder suikers en zoetstoffen leven?

Dat kan, maar is het prettig? Kun je nog alles eten? Daarop is het antwoord ‘nee’.  In zo ontzettend veel producten zitten suikers.

Je kunt natuurlijk wel proberen minder suikers te nemen, in je thee en yoghurt bijvoorbeeld geen suiker doen en opletten met snoep en koek.

Dan ben je volgens mij al een heel eind.

 

Voor mij is voornamelijk mijn gewicht de belangrijkste reden om zuinig om te gaan met suikers.Ik gebruik vaker zoetstof dan suiker in mijn thee.

 Mijn zoontje krijgt weleens snoep of koek, maar ik probeer alles te beperken tot één keer per dag. ’s Morgens een koekje bij de thee en ’s middags een snoepje.

Met ranja en limonade ben ik ook erg oplettend, ik geef hem weleens sap, diksap of roosvicee en tussendoor ook weleens een glas water.

Zo probeer ik zijn suikeropname te beperken. Mijn redenen daarvoor zijn: voor zijn gezondheid en zijn tanden.

Hoe ga jij om met suikers? Ben je er voorzichtiger mee geworden sinds het steeds meer in het nieuws komt dat suikers zo slecht zijn of was je er al heel oplettend mee?

suiker

Comments

comments

4 gedachten over “Suikers en zoetstoffen

 1. Ik lust helemaal geen suiker in thee.Nooit gedaan. Suiker is zeker slecht. Er zitten tegenwoordig wel suiker erin. Zelfs in brood. Niet zoveel hoor. Ik wist niet hormoon op speelt. Nooit geweten. Weer wat geleerd. Er zitten ook vaak zoetstoffen erin. Als je goed oplet kun je ook treffen dat geen zoetstoffen erin zit. We kunnen niks hebben. Dat mag niet. Zo gaat met de vlees ook zo. Maar ik hoop voor jou gaat lukken. Het is wel moeilijk soms bakt jij koekjes hihi.. En feestdagen komen eraan. En verjaardagen voor jullie ook misschien. Ik heb hekel aan suiker op brood. Dat heb ik nooit gedaan. Weet goed is. Als je trek hebt dan kun je beter rouwkorst eten zoals stukje wortel en komkommer en stukje appel. Dat is ook beste. Bepaalde fruit zit ook suiker erin. Succes voor jou!

  1. Ja er zijn zoveel producten met suiker, het is moeilijk te vermijden, het enige wat je kunt doen is proberen alles met mate, zeg ik altijd maar. Inderdaad, de koekjes en cakes die wij bakken daar gaat ook veel suiker in. Ik ga wel eens kijken of ik er wat anders in kan doen. Wortel, komkommer enz zeker veel gezonder. Dat eet ik wel vaak, vooral in de zomer. In de winter pakken wij wel sneller thee met koek of chocomel met slagroom: ) Maar niet te vaak.

 2. Toen ik zelf jong was, zo’n twintig jaar terug ben ik opgevoed met het idee dat suiker slecht is. Mijn vader noemde het altijd vergif. We kregen het wel maar in heel weinig mate. Met mijn zoon doe ik het nu net zo. Hij krijgt het wel maar ik wissel het af met suikervrij snoep. Helemaal ontkom je er toch niet aan, dan maar een balans.

  1. Heel goed dat jij dat thuis al leerde, bij mij precies zo.
   Mijn ouders kregen vroeger als kind veel snoep en suiker en tandenpoetsen werd niet geleerd. Nu is dat te merken aan hun gebit. Daarom zijn ze bij mij en mijn broer heel alert geweest en kregen we weinig snoep en suiker. Nu blijkt dat suikers echt heel slecht zijn ben ik er blij mee dat ik het thuis zo leerde en zoals ik nu mijn zoon ook weinig snoep geef.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *