Mama

Geldzaken: Sparen is belangrijk

Geld over de balk gegooid.

Sparen, ik heb het wel geleerd, maar nooit veel gespaard. Mijn geld ging altijd op. Eerst mijn zakgeld, daarna mijn kleedgeld, en daarna ook mijn salaris.

Soms heb ik spijt van alles wat ik heb gekocht, als kind al kocht ik plaatjes voor in spaaralbums, zoals die er nu nog zijn bijvoorbeeld: voetbalplaatjes. En snoep, ik heb echt bergen snoep gekocht. Later werd het vooral kleding, make-up, sieraden. Ik heb shoppen altijd heerlijk gevonden. Het werkt ook troostend bij mij: als ik me niet fijn voel, ruzie had bijvoorbeeld, dan ging ik shoppen en voelde ik me weer blij! Met mijn nieuwe aankopen dan. Toch denk ik achteraf dat ik best veel geld over de balk heb gegooid. Ik heb ook vaak plezier gehad hoor, veel op stap gegaan, daar heb je ook geld voor nodig. Daar heb ik geen spijt van, ik heb immers veel leuke dingen meegemaakt.

Het belang van sparen

Tegenwoordig spaar ik wel, ik zie ook echt het belang van sparen.

Sparen is belangrijk. Voor later, voor je kind als die gaat studeren, of voor een dure uitgave voor je kind: rijbewijs, studentenkamer-inrichting, een nieuwe fiets, noem maar op. Het is altijd handig om wat op de achtergrond te hebben voor je kind.

Niet alleen voor je kinderen sparen is belangrijk, ook voor jezelf, een nieuwe wasmachine, of koelkast. Stel dat er iets kapot gaat, ik zou er echt enorm van balen als ik daar geld voor zou moeten lenen. Lenen kost geld. Dat weet ik ook.

Ooit langer geleden, hebben mijn vriend en ik geld geleend voor een nieuwe auto. Daar zit je dan jaren mee, aflossing en rente, maken het een dure aangelegenheid.

Spaarrente

Op dit moment is de rente op de spaarrekening erg laag. De rentes liggen ongeveer tussen de 0,90 tot 1,25 %. Echt heel weinig dus.

Als je veel geld apart zet en voor langere tijd, zoals 10 jaar, dan kan je rente iets hoger liggen en heb je dus na 10 jaar een mooi bedrag. Wie weet kun je dan iets moois of belangrijks doen of kopen! Daar moet je dan wel even geduld voor hebben natuurlijk.

De beste manier van sparen

De manier van sparen ligt bij iedereen anders natuurlijk.

De een stort iedere maand een vast bedrag op zijn/haar spaarrekening, de ander spaart klein geld in een spaarpot.

Wij proberen sowieso elke maand minstens 100,00 euro te sparen, dat gaat van ons salaris naar de spaarrekening. Ook stoppen wij iedere maand geld in Marc zijn spaarpot, dat is soms meer als anders. En iedere maand gaat er automatisch 50,00 van mijn vriend zijn salaris naar de spaarrekening. Wij sparen naar mijn mening wel voldoende, al zou ik blijer zijn als het iets meer kon zijn.

Mijn kind en sparen.

Mijn kind krijgt nu nog geen zakgeld, en hoeft zich op geen enkele manier druk te maken over geld. Als hij zes jaar is, denk ik, gaan we beginnen met zakgeld. Hij mag het van mij opmaken, al zal ik hem ook zeker het belang van sparen laten zien en uitleggen. Ik hoop dat hij verstandig met geld om zal gaan.

Hoe spaar jij? En kun je voldoende sparen naar je zin?

Comments

comments

7 gedachten over “Geldzaken: Sparen is belangrijk

 1. Dit doen wij ook. Rente word steeds lager. Houd eigenlijk niks over. Vroeger ging ik veel shoppen. Doe ik allang niet meer. Alleen als ik nodig hebt. Voor een koopje. Ik ga altijd reclame op af. Dan ben je goedkoper uit. Maar kerels doen dit niet. Die kopen wel eens raak. Terwijl ergens anders goedkoper bent uit. Je hebt groot gelijk dat je geld op zij zet voor Marc.. Straks word ook groter dan wil hij ook anders. Puber tijd komt nog. Het duurt gelukkig nog eventjes. Sparen is zeker belangrijk. Heel goed dat je uitlegt aan Marc.. hoe moet gaan sparen. Maar als hij ouder word dan wil hij ook leuks doen met vrienden. Zo gaat het. Succes met sparen.ʘ͜͡ʘ

  Liefs Jacqueline & Ferry.

  1. Ja je hebt gelijk, mannen kijken niet goed uit als ze iets kopen. Mijn vriend koopt ook altijd de duurste dingen. Bij de albert heijn maar ook bij kleding van Marc koopt hij gerust iets heel duurs. Een vest van 60,00 kocht hij laatst voor Marc. Echt zoveel geld, voor iets wat over 1 jaar niet meer past!

 2. Ik vind ook dat sparen belangrijk is vooral in deze tijd waar alles een stuk duurder is geworden.

  Het is alleen jammer dat de rente zo extreem laag is.

  Goed van je dat je ook een spaarpot voor Marc hebt zo kun je hem mettertijd ook leren om goed met geld om te gaan.

  Ik wens je een heel fijn weekend.

  Liefs Marianne

 3. Leuk om te lezen! Wij proberen ook elke maand een vast bedrag weg te zetten. Zoals laatst was de droger stuk en ook zal de wasmachine niet lang meer mee gaan dus ik wil voor zulke dingen echt geld apart hebben staan. Fijn weekend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *