Mama

Pesten, het ergste wat er is op school.

Pesten.

Het ergste wat er is op school, vind ik. Het gepest worden heeft mijn leven op school tot een hel gemaakt. Op een gegeven moment was ik er zelf zo ziek van dat ik niet meer naar school wilde.

Als ik terugdenk aan de tijd op school, vooral de middelbare school, denk ik niet terug met een fijn gevoel. Mijn vriend en ik praatten weleens over onze middelbare schooltijd, hij met een lach, ik met een (ingehouden) traan.

Wij zaten niet op dezelfde school.

Op zijn school kwam de klas op voor de gepeste personen en werd het pesten de kop in gedrukt. Bij mij op school hoorden mijn klasgenoten liever bij de pestkoppen om zelf niet gepest te worden. De leraren deden er weinig mee. Zelfs tijdens de lessen werden vervelende opmerkingen naar elkaar toe meestal genegeerd door de leerkracht.

 

Denkend aan toen, kijk ik naar mijn eigen zoon.

Nu pas 3 jaar en bijna 4 jaar.

Op de speeltuin krijgt hij weleens een duw of een snauw van een ander kind en hoop ik dat hij sterk genoeg zal zijn alles in deze harde wereld te kunnen hebben.

Een grote zorg voor mij, ik moet er niet aan denken dat hij ooit gepest zal worden of een pester wordt. Ik hoop dat mijn kind voor zichzelf opkomt en respect heeft voor al zijn klasgenoten en leeftijdsgenoten.

Hoe ga je om met een kind wat onaardig doet tegen jouw kind?

In mei gingen we op excursie naar een boerderij met de peuterspeelzaal en het kinderdagverblijf wat erbij hoort. Er waren veel kinderen die ik en Marc niet kende, van andere groepen van de peuterspeelzaal. Op een gegeven moment waren er een aantal jongentjes aan het voetballen en Marc ging er naar toe om mee te doen. Ik stond langs de kant te kijken en hoorde een jongen zeggen: ‘nee, jij mag niet mee doen!’ Waarna Marc huilend naar mij toe kwam. Ik vond dat heel sneu en had het jongentje het liefst even door elkaar geschud. Ik ben naar hem toe gegaan samen met Marc en vroeg hem waarom hij niet mee mocht doen. ‘Daarom niet’ zei de jongen. Dus uiteindelijk zei ik tegen hem: ‘Marc wil ik al niet meer met jou voetballen, hij voetbalt liever met leuke kinderen’. Daarna hebben we andere kinderen op gezocht en heeft Marc daarmee gevoetbald.

Evaluatiegesprek

Op de peuterspeelzaal had ik pasgeleden een evaluatiegesprek over Marc en daarin kwam naar voren dat Marc zich niet op zijn kop laat zitten, dat hij duidelijk zegt wat hij niet leuk vind en waarom niet. Dat deed mij goed!

Ik ben blij dat hij voor zichzelf opkomt en dan ook nog eens op zo’n goede manier.

Duidelijk zeggen wat en waarom is toch een prima manier.

Hopelijk blijft hij zo duidelijk en zal hij niet gepest worden!

Comments

comments

10 gedachten over “Pesten, het ergste wat er is op school.

 1. Fijn dat je zoontje nu in ieder geval goed voor zichzelf opkomt! Pesten is inderdaad naar. Een paar van mijn kinderen hadden er ook last van.

  Mijn oudste zoon maakte het niet uit. Die haalde zijn schouders op en zei: ‘Rare lui.’ Maar mijn middelste vond het naar.

 2. Wat een nare herinnering aan je schooltijd Yvonne, zoiets draag je toch altijd met je mee…

  Gelukkig maar dat je zoontje voor zichzelf opkomt en ook zegt wat hij niet of wel wil…

  Liefs Marianne

 3. Ik werd vroeger ook gepest op school. Het was best wel heftig geweest. Toen was in Amsterdam. Ik hoop dat Marc.. niet zo is. Ik denk van niet. Dat is zeker niet niet leuk niet mocht spelen van jongen. Heel goed dat je even gezegd hebt. Ik zou ook dezelfde gedaan.
  Marc.. weet wel hoe moet.
  Fijne donderdag gewenst.
  Liefs Jacqueline & Ferry.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *