Mama

Mijn peuter eet met lange tanden #2

Het eetgedrag van Marc.

 

Al eerder vertelde ik dat Marc sinds zijn anderhalf jaar slechter ging eten, zie hier. Op een gegeven moment hebben we besloten om hem alleen een toetje te geven als hij zijn bordje leeg at, en dat hielp, een tijdje tenminste. Vaak zit hij langer als een half uur met zijn bordje voor zijn neus zonder zijn eten aan te raken. Uiteindelijk moest ik hem gaan voeren om er eten in te krijgen. Dat is eigenlijk tegen mijn wil, aangezien hij bijna 4 jaar is. ik moest hem dwingen en dreigen dat hij geen toetje kreeg en dan ging zijn bordje langzaamaan leeg.

De laatste weken zat hij er niet eens meer mee en zei me dan dat hij geen toetje meer hoefde. Zo kreeg ik hem dus bijna niet meer aan het eten. De sfeer aan tafel wordt er niet beter van. Het wordt steeds later en later en hij zit daar maar met zijn eten.

Tijd voor een andere aanpak.

 

Vaak heb ik gelezen dat je nooit het toetje niet mag geven en het ook niet mag gebruiken om je kind te dwingen om te eten. Toch werkte dit bij Marc wel. Hij wilde dat toetje zo graag en met een beetje hulp at hij zijn eten op. Nu dus niet meer, dus ik moest wel naar een andere aanpak toe. Hem een tijd geven, bijvoorbeeld: als de grote wijzer boven staat dan ben je aan het eten òf dan heb je je eten op (ligt aan hoeveel tijd hij heeft), zo niet dan ruim ik je bord op en kun je van tafel. Toch een toetje geven vind ik echt niks, Marc lacht mij dan uit (echt waar) omdat hij dan toch krijgt wat hij wil.

Even schrikken.

Afgelopen week ben ik met deze aanpak begonnen. Het was even schrikken voor Marc. Mijn vriend en ik waren al klaar met eten en met ons toetje. Marc had zin eten amper aangeraakt. Ik zei hem dat ik ging opruimen en dat hij moest gaan eten. Zodra de grote wijzer boven zou zijn zou ik zijn bord opruimen als hij niet ging eten. Het was op dat moment nog 20 minuten voor 6 uur, dus tijd genoeg.

Het maakte geen indruk, totdat ik echt zijn bord wegnam om 18.00 uur. Ja, toen wij meneer wel eten, ik gaf hem die kans en hij at mooi alles op :)

Wat waren we blij met deze onverwachtse ontwikkeling. De rest van de week moest ik het herhalen en ik heb zijn bord één keer echt vol afgepakt. Dat was drama voor hem, maar het werkte! De dagen erna at hij nog steeds erg traag en moeizaam, maar hij at! Ik ben dus erg blij dat wij onze aanpak hebben aangepast!

Comments

comments

5 gedachten over “Mijn peuter eet met lange tanden #2

  1. Ik herken het probleem heel goed. Met mijn dochter ging het destijds precies hetzelfde. Later leerde ik tijdens mijn studie psychologie dat kinderen soms zo moeizaam eten omdat ze gedurende dag niet de aandacht krijgen die ze verlangen.
    Mijn dochter is als vanzelf beter gaan eten, toen ik overdag meer tijd voor haar maakte en meer met haar samen deed. Dat eetprobleem verdween gewoon!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *