Werk

Op zoek naar een nieuwe baan

Op zoek naar een nieuwe baan

 

De laatste tijd is de werkloosheid enorm. In oktober 2015 was er nog een stijging te zien en was 6,9% van de beroepsbevolking is ons land werkloos. Voor sommige mensen, vooral de mensen boven de 50 jaar is dit een enorme domper. Hoe kom je in hemelsnaam nog aan een nieuwe baan? Je zult je eisen moeten loslaten.

Ik ben werkloos geweest. Vanaf 01-08-2015 tot 07-12-2015 ben ik werkloos thuis geweest. Ik heb een vaststellingsovereenkomst getekend, omdat ik en mijn werkgever het niet meer eens waren en ik liever weg wilde bij mijn werkgever ben ik akkoord gegaan. Ik zal je vertellen wat er dan gebeurt.

Als eerste schrijf je je in op de site van het UWV als werkzoekende. Je maakt een profiel aan en een cv op werk.nl. Je vraagt een werkloosheidsuitkering aan. Voordat je dit doet doe je al tenminste één sollicitatie. Dit is een verplichting die het UWV je stelt.

In eerste instantie ga je op zoek naar een soortgelijke functie. Je hebt nog wel wat eisen. Bijvoorbeeld: een bepaald salaris, een baan dichtbij huis, het aantal uren, de werktijden.

Maar dan? Als je na een aantal maanden en een heleboel sollicitaties elke keer een afwijzing krijgt? Dan zal je je eisen steeds meer los moeten laten. Je kunt misschien eens kijken naar een ander soort baan, in een andere branche. Nog steeds hoop je op een leuke baan met een goed salaris. Maar ja, de vacatures liggen niet voor het oprapen en de moed begint je steeds meer in de schoenen te zakken.

Het UWV

Na een maand of 2 ga je eens langs bij het uwv. Je hebt een afspraak met een werkcoach en je bespreekt met deze persoon je cv, je zoektocht naar een nieuwe baan. Op dat moment kan het goed zijn dat je een aantal goede tips krijgt en je gaat weer met iets meer moed op zoek naar die ene leuke baan. Je bent wel verplicht, als je een werkloosheidsuitkering ontvangt, om 4 keer per 4 weken te solliciteren. Dus moet je weleens solliciteren op een baan waar je eigenlijk wel nadelen aan ziet, maar de verplichting roept.

Weer op gesprek

Na een maand of 6 ga je weer op gesprek bij het UWV. In dit gesprek gaan je uitgebreid in op je sollicitaties en ben je verplicht om breder te gaan zoeken. Dus buiten je eigen werkgebied en verder weg van huis. Ik moest 2 vacatures meenemen die in een andere branche vallen dan ik eerder op heb gesolliciteerd. Dit is mij niet gelukt, ik kon niks vinden, echt niks…

Uiteindelijk vonden ze bij het UWV ook niks voor mij.

Omdat ik al een baan heb is mijn motivatie ook ver te zoeken. Mijn huidige baan bevalt me erg goed, vooral omdat ik mijn kind zelf naar school kan brengen en vaak kan ophalen. Als moeder wil je dat toch graag?

Banen waar groei in zit

Om veel kans te maken op een nieuwe baan moet je je horizon verbreden.

Banen waar echt groei in zit:

-hondenuitlater

-samensteller metaal

-sociaal dienstverlener schulden

-medewerker roosters en planning

-meterhersteller gas en watermeters

 

Zit hier iets voor jou bij? Mij lijkt hondenuitlater wel een heel leuke baan! Mits het lekker weer is…

Tja, daar heb je ze weer, de vele eisen die je juist moet loslaten… :)

Comments

comments

3 gedachten over “Op zoek naar een nieuwe baan

 1. Banen zoeken is best wel moeilijk. Vaak word je afgescheept. Je moet wel treffen dat je baan vind. Gelukkig had jij wel baan. Zie je v&d. Liefs bijna 10.OOO op straat. Weer winkel wegg. Dan groeit het werkeloos maar door. Ik heb net nieuws gehoord dat Makro liefs 600 mensen ontslagen. En gaat maar door. Ze zeggen dat beter gaat. IK vind het niet. En gaat maar door. Dat is nou zonde.
  Ik hoop van harte dat mensen banen kunnen vinden.

  Fijne dag verder.

 2. Het is een hele onzekere tijd voor veel mensen, ik vind het verontrustend dat er zoveel zaken over de kop gaan
  Is toch erg al die mensen die hun baan verliezen want de meeste krijgen misschien nooit geen werk meer omdat ze hun leeftijd tegen hebben en te duur zijn
  Gelukkig dat het jou toch gelukt is om weer een baan te krijgen ook al is het heel anders dan je vorige baan maar het belangrijkste is dat je met plezier naar je werk gaat

  Liefs Marianne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *