Mama

Ook mama heeft voldoende slaap nodig.

Voldoende slaap.

Wat is voldoende slaap? Over het algemeen is voldoende slaap zo’n 7 à 8 uur per nacht. Al zijn er mensen die voldoende hebben aan 5 uur per nacht of juist wel 10 uur kunnen slapen. Heel persoonlijk dus.

Voor mij is 8 uur echt beter als 7 uur. Na een nachtje 7 uur geslapen te hebben is er niks aan de hand, maar na een aantal nachten begint het ’s morgens uit bed komen moeilijker te worden, alsmede het ’s avonds wakker blijven als we nog even samen op de bank tv kijken. Dan zit ik vaak rond de klok van 8 al te ‘knikkebollen’. 8 Uur is voor mij genoeg. Althans als ik ’s nachts niet te vaak uit bed hoef.

Slaapgedrag van Marc

Marc is nu bijna 4 jaar en de meeste nachten slaapt hij aan een stuk door. Een paar keer per week heeft hij een droom en roept hij mij. Dan heeft hij even een kroel en troost nodig, hooguit 1 minuut en gaat daarna weer tevreden slapen.

Er zijn nachten geweest dat hij wel 3 à 4 keer per nacht in paniek wakker werd en riep om mama of papa. Die tijd is gelukkig voorbij.

Wat doet slaaptekort met je?

Dat slapen gezond is voor je, dat weet iedereen. Slapen heb je nodig, je lichaam vraagt erom. Maar wat als het gewoon dag in dag uit niet goed lukt om te slapen? Slaaptekort kan leiden tot concentratieproblemen en een verminderd reactievermogen en somberheid.

Op langere termijn kan het ernstige problemen veroorzaken in de hersenen, die niet meer te genezen zijn. Ik ga er vanuit dat de meeste moeders niet in deze situatie zullen komen ondanks je kleintje je wel regelmatig wakker kan houden.

Wat kun je doen bij onrustige nachten?

In elke levensfase kunnen er andere oorzaken zijn waarom je kindje wakker wordt of ’s nachts huilt. Vanaf de 8 maanden ongeveer is je kindje er wel  bewust van dat jij naar hem/ haar toe komt als hij/zij huilt. Vanaf dat moment hoef je eigenlijk ook niet bij elk huiltje meteen naast het bedje te staan.

Kindjes hebben veel vaker een ‘rem-slaap’ als volwassenen en dromen ook meer, waardoor een huiltje ook vaak in de slaap kan voorkomen en dus ook zo weer over is.

Het krijgen van tandjes kan ook zorgen voor minder slaap, het doet pijn en houdt je kleintje uit de slaap. Daar hebben ze wel middeltjes voor die kunnen verzachten.

Sommige kindjes vinden bepaalde geluiden prettig, een slaapliedje kan wonderen doen of een klein lichtje in de kamer. Of een tikkende klok.

Belangrijk is dat je echt laat merken aan je kindje dat het dag of nacht is. ’s Nachts troosten houdt je kort, doe geen licht aan, en zorg sowieso dat de kamer zo donker mogelijk blijft (op eventueel een klein nachtlampje na). Zo is het voor je kleintje duidelijker dat het nu tijd is om te slapen in tegenstelling tot overdag.

Niks te klagen.

Onze Marc is nooit een lastige slaper geweest. Hij slaapt vanaf zijn geboorte in zijn eigen bedje in zijn eigen kamertje. Hij had de eerste 10 weken ’s nachts een voeding nodig en daarna niet meer. Over het algemeen slaapt hij altijd goed, op een paar uitzonderingen na, dus ik heb absoluut niet te klagen.

Wel moet ik zeggen dat ik sinds dat ik mama ben veel meer slaap nodig heb, ik ben doodmoe elke avond. een dagje thuis maakt me zelfs nog moeier als een dagje werken. Al geniet ik volop hoor en dan neem ik de moeheid erbij op de koop toe.

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *