Huishouden

Huishouden: Onderhoud van je wasmachine

Onderhoud van je wasmachine

Onderhoud van je wasmachine. Niet iets wat dagelijks moet. Daardoor wordt het makkelijk vergeten. Toch is het wel belangrijk om je wasmachine schoon te houden, je was wordt schoner en je wasmachine kan langer mee gaan.

Wassen op 90 graden

Volgens de reclames van wasmiddelen krijg je je was ook schoon met een lagere temperatuur. Dit klopt inderdaad. Kleding was is altijd op 30 graden, behalve kleding met extra vieze vlekken. Die behandel ik voor met ossengal-zeep.

Omdat er zeepresten achter blijven in de wasmachine en in de slangen van de wasmachine is het belangrijk je wasmachine af en toe op 90 graden te laten draaien. Zo worden alle zeepresten die achtergebleven zijn opgelost. Eens per week à 2 weken een 90 graden wasje draaien is dus goed voor je wasmachine.

 

Waspoederbakje

Ik heb gemerkt dat het niet uitmaakt of je poeder of vloeibaar wasmiddel gebruikt, het waspoederbakje wordt vies. Heel vies als je te lang wacht met schoon maken. Eens per maand haal je het bakje eruit en spoel je het schoon met heet water. Dit doe ik altijd in het bad met de douchekop.

 

De rubbers

Mijn wasmachine draait al een jaar of 8 mee en heeft al heel wat doorstaan. Vieze dekens en handdoeken van de hond, deze was is altijd op 90 graden en daarna draai ik met een lege trommel een spoelbeurt.

De werkkleding van mijn vriend met achtergebleven zand, al kloppen we de kleding net zo goed uit, altijd komt er nog zand tevoorschijn.

Bergen kleding en handdoeken, als je kinderen hebt dan weet je wat ik bedoel.

Op een gegeven moment zag ik dat de rubbers van de wasmachine er een beetje vuil uit begonnen te zien. Daarom maak ik deze ook schoon, ook eens  per maand gewoon met een doek en heet sop.

De pomp

De pomp van de wasmachine moet hard werken en het is belangrijk deze ook schoon te houden. De pomp zit rechtsonder. Er zit een klepje voor. Dit maak je open en je kunt de pomp afsluiten en schoonmaken met een doekje of bijvoorbeeld met een oude tandenborstel. Als de pomp schoon blijft werkt de wasmachine veel beter. Twee keer per jaar de pomp schoon maken is al voldoende.

 

Wist je dat:

 • met weinig wasmiddel een was draaien veel beter is, voor je was, je wasmachine, je portemonnee  en voor het milieu?
 • je wasmachine af en toe laten draaien op 90 graden met een lege trommel en een vaatwastablet, soda of natuurazijn, helpt tegen kalkaanslag en dit je wasmachine lekker fris houdt?
 • als je je wasmachine niet gebruikt deze open moet blijven? Anders heb je meer kans op bacteriën en dus een stinkende wasmachine.

 

 

 

Comments

comments

6 gedachten over “Huishouden: Onderhoud van je wasmachine

 1. Ik weet alles van wasmachine hoe moet doen. Dat wist ik al. Dat is waar wat je zegt hoe moet doen. Maar 30 graden om te wassen vind ik te laag. Daar krijgt je werk kleren niet mee schoon. Ferry heeft nogal vies werk. Vaak heeft dan vlekken op zijn werk kleren. Maar sommige kleren kun je wel laag mee wassen.
  Fijne donderdag.

     1. Ja ik heb wat gekocht. 10 pluchen ballen gekocht voor Jimmy. Dan kan weer lekker spelen. Windlichtje en servet houder. Gelijk tas helemaal vol gevuld. Gelukkig maar dat je werk kleding bekrompen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *