Mama·Opvoeding

Mijn peuter wil graag tv kijken, maar is dat nou eigenlijk wel goed voor hem?

Mag jouw kindje televisie kijken?

Eerlijk is eerlijk, soms is het wel makkelijk, je kindje kijkt tv en dan heb jij even tijd voor jezelf, ja toch? Zelf ben ik er schuldig aan, wil ik even ‘rust’, zet ik even de tv aan voor hem. Ik vind het fijn als hij even lekker tv kijkt, dan kan ik even lezen of op mijn laptop.

Hoe lang kijkt jouw kindje tv?

Toch is het helemaal niet goed voor je kindje, en ik weet dat ook. Daarom gaat bij ons de televisie ’s ochtends niet langer dan een half uur aan. In de ochtend is het makkelijk, Marc kijkt televisie, terwijl ik douche en me aankleed. Waarom dan de tv aan gaat? Ik wilde zeker weten dat hij geen stoute dingen deed terwijl ik onder de douche stond, en de hond met rust liet en zodoende heb ik de tv aangezet, zo weet ik dat hij op de bank zit en tv kijkt en geen boevenstreken uithaalt. Onze badkamer is beneden en vlakbij, maar toch… je weet het nooit met die boeven :)! Hij is het nu zo gewend, dat we het zo hebben gelaten, zodra ik klaar ben, dek ik de tafel voor het ontbijt en gaat de tv uit.

Voor het slapen gaan kijkt Marc ook even televisie, meestal een kort programma op afdeling gemist, zoals: Sesamstraat of Kikker bijvoorbeeld. Dit is een rustmoment voor hem, anders stuitert hij nog door de kamer en is hij niet rustig te krijgen. Daarna een verhaaltje lezen en Marc gaat lekker slapen.

Waarom is veel televisie kijken niet goed?

In eerste instantie kan ik zelf wel bedenken dat spelen, binnen of buiten, beter is. Voor een heleboel dingen, Voor de motoriek, voor de zintuigen en voor het gewicht.

Uit onderzoek blijkt ook dat kinderen die veel televisie kijken minder goede resultaten behalen op school, de motoriek minder goed is, overgewicht vaker voorkomt en zelfs adhd en andere gedrags-stoornissen vaker voorkomen.

WP_20150924_10_20_56_Pro

Spelen is beter, want:

Spelen is veel beter voor je kindje, goed voor de motoriek, goed voor het inlevingsvermogen, ze gebruiken hun fantasie, kunnen het samen doen, leren erdoor samenwerken, zijn lekker bezig, is leerzaam en ze zijn lekker in beweging.

Om mijn kindje zijn speelgoed interessant te houden doe ik het volgende:

ik ruil om de maand, of paar weken een doos met speelgoed om.

Zo heeft hij weer eens iets ‘nieuws’ en verzint hij weer allerlei nieuwe spellen en rollenspelen. Ook zijn duplo wissel ik om, hij heeft een hele stapel bakken met duplo en gebruik meestal de bovenste twee, dus af en toe even wisselen van volgorde en hij is weer blij verrast als hij weer eens een ander bouwwerk kan maken van zijn dulpo.

Ook op zijn schrijftafeltje leg ik zo nu en dan iets nieuws neer:

een nieuw kleurboek, een leuk stickervel of stempeltjes, zo heeft hij weer eens iets anders te doen en hoeft hij zich niet te vervelen.

Zolang hij zich niet verveelt vraagt hij niet om de televisie, heb ik zelfs weleens een half uurtje voor mijzelf en zijn we beide blij!

Comments

comments

2 gedachten over “Mijn peuter wil graag tv kijken, maar is dat nou eigenlijk wel goed voor hem?

  1. Dat is waar wat je zegt. Kinderen zitten dichtbij tv . Dat is helemaal niet goed. Dat is slecht voor zijn ogen. Buiten spelen is veel gezonder. Lekker bezig zijn met de kinderen is ook goed. Ik vind de kinderen ook vaak achter tablet of pc en nog veel meer. Het komt bij jou goed. Toch vind spelen Marc.. leuk. Houden zo.

    Liefs Jacqueline & Ferry.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *