Mama

Mijn 3 beste en slechtste eigenschappen.

Mijn 3 beste en slechtste eigenschappen

 

Makkie, dacht ik, toen ik aan dit artikel begon. Tot ik erover na ging denken. Mijn slechte eigenschappen vind ik eigenlijk veel makkelijker te noemen dan mijn goede eigenschappen. Slechte eigenschappen zijn makkelijk te noemen over mezelf, omdat ik van sommige dingen die ik doe best weleens baal en dit ook probeer te veranderen.

Overigens had ik op het laatste sollicitatiegesprek wat ik had geen moeite met de vraag wat mijn goede eigenschappen zijn. Ik wilde mezelf goed verkopen en noemde precies de eigenschappen op die bij het werk paste. Mijn slechte eigenschappen vond ik op dat moment lastig, ik wil niet juist de eigenschappen opnoemen die zij belangrijk vinden, terwijl ik ze bij mezelf slecht vind.

Mijn goede eigenschappen:

Sociaal

Ik vind mijzelf wel een sociaal persoon. Toevallig dat iemand hier uit de straat pas nog tegen mij zei dat ik makkelijk contact leg en erg sociaal ben :). Daar word ik blij van. En ja, het klopt wel: ik praat graag met mensen. Overal waar ik kom praat ik graag met mensen. Ik vind dat erg gezellig en ben geïnteresseerd in mijn medemens. Als ik bijvoorbeeld zie dat iemand moeite heeft met zijn boodschappen inpakken dan zal ik deze persoon vragen of ik kan helpen. Als ik iemand met een hond zie wandelen, spreek ik deze persoon gerust aan en aai ik de hond. Vooral als ik zelf met onze hond aan het lopen ben en ik kom iemand tegen met een hond, dan is het contact zo gelegd en klets ik graag even. Zo leer je dus veel mensen in je buurt kennen.

Zorgzaam

Zorgen dat iedereen alles heeft wat hij nodig heeft, dat is echt wat ik vanzelf doe. Ik sta altijd voor mensen klaar en vooral voor mijn eigen gezin doe ik alles. In mijn werk komt deze eigenschap goed naar voren, ik doe graag wat extra’s voor de mensen waar ik werk (ik ben huishoudelijke hulp bij hulpbehoevende, meestal oudere, mensen) het liefst zet ik ook hun avond eten klaar en zorg ik ervoor dat ze niks tekortkomen. Helaas heb ik niet altijd tijd om dit allemaal voor ze te doen, maar als de mensen blij en opgewekt zijn dat ik er ben, doe ik mijn uiterste best om het ze helemaal naar hun zin te maken. Dat is echt het zorgzame in mij.

Optimistisch

Vrolijk en optimistisch dat ben ik eigenlijk altijd. Ik zal niet gauw de boel de boel laten omdat ik tegenslagen heb, die heb ik natuurlijk ook weleens maar ik zie altijd nog de zon schijnen, hoe dik en donker de wolken op dat moment ook zijn.

rood-hart

 

Mijn slechte eigenschappen:

Ik kan slecht tegen kritiek.

Als ik kritiek krijg ben ik weleens boos en van slag. Ik kan er erg slecht tegen en zou het liefst nooit meer in dezelfde situatie willen terecht komen. Ik raak er onzeker van en denk al gauw dat ik niks goed doe. Eerlijk gezegd train ik mijzelf erin niet boos meer te worden en de kritiek niet te persoonlijk te nemen. Soms kan iemand een slechte dag hebben en het misschien iets botter zeggen dan bedoeld of zich ergeren omdat hij/zij een slecht humeur heeft. Kritiek die ik krijg probeer ik voortaan op te pakken als feedback die ik kan gebruiken om het in de toekomst beter te doen.

Onzeker

Dit is een eigenschap waar ik eigenlijk behoorlijk van baal. Ik wil niet onzeker zijn en al helemaal niet onzeker overkomen. Soms kan ik het nog een beetje verbergen door een wat grotere mond open te trekken of mensen te overdonderen met bepaalde opmerkingen, maar in principe ben ik nooit echt zeker van mijzelf. Het ligt er vaak wel aan in wat voor gezelschap ik ben. Kom ik ergens terecht waar mensen elkaar allemaal al kennen en ik kom er nieuw bij, dan ben ik het liefste weer weg. In een nieuwe groep waar iedereen elkaar nog moet leren kennen voel ik me beter thuis. Ik maak dan ook graag contact. In mijn vorige baan heeft mijn onzekerheid mij wel een beetje de kop gekost. Er werden mij cursussen aangeboden waarmee ik kon groeien en een leidinggevende functie kon krijgen, maar door mijn voortdurende vraag naar bevestiging zag men daar ook wel in dan ik het wel zou kunnen maar dat mijn onzekerheid mij in de weg zat. Als ik langs iemand loop die naar me kijkt voel ik me ook erg ongemakkelijk en als er mensen zijn die stoppen met praten als ik in de buurt kom zullen ze vast wel over mij gepraat hebben. Heel irritant eigenlijk, ik wil zo niet denken en ik wil het afleren!

Ik ben een flapuit

Soms, of vast heel vaak, gooi ik mijn mening in de groep of flap ik er een opmerking uit waarvan ik later denk: oeps…Had ik dat maar op een andere manier gezegd of liever helemaal niet gezegd. Sommige opmerkingen bedoel ik niet zo serieus maar zeg ik op een verkeerde manier waar ik dan later spijt van heb.

 

Nu ben ik erg benieuwd: wat zijn jouw goede en slechte eigenschappen?

 

 

Dit artikel is een onderdeel van de #30DayBlogChallengeNL bedacht door Hare Maristeit

 

 

Comments

comments

8 gedachten over “Mijn 3 beste en slechtste eigenschappen.

 1. Je goede eigenschappen maken je een fijn persoon :-). Sommige mensen zouden er meer van moeten hebben. Je minder goede eigenschappen herken ik heel erg. Ik merk dat onzeker en kritiek zorgen dat ik gauw denk, ik kan er niks van ;-).

  1. Dank je wel Els! Het zou inderdaad fijn zijn als er meer mensen socialer waren :).
   Eigenlijk is onzeker zijn nergens voor nodig, ook jij herkent dit, toch kom je op mij niet zo over.

 2. Wat een fijne goede eigenschappen heb je! Dat sociale mogen idd wel meer mensen zijn want wat heb je asocialen in de wereld zeg! Maar goed, dat sociale heb ik ook wel, maar meestal ben ik al snel te lief en zeg vaak geen nee, kan een goede eigenschap zijn maar ook een slechte.
  Een slechte eigenschap is dat ik super onzeker ben en al vaak heel veel beren op de we g zie als ik ergens aan begin.

  1. En toch heb jij een eigen webshop en maak je je eigen sieraden. Dat doorzettingsvermogen heb ik dan weer niet. Ik roep al jaren dat ik een webshop wil en hij is er nog niet omdat ik niet durf.

    1. Ja haha dat is echt makkelijk gezegd Sandra. Jij maakt zelf sieraden, dat deed je al voordat je de webwinkel startte, neem ik aan. Ik zou iets inkopen en dat verkopen, maar als ik het niet verkocht krijg kost het me alleen maar geld en daar ben ik bang voor..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *