Mama·Persoonlijk

Kwaaltjes tijdens mijn zwangerschap

Kwaaltjes tijdens mijn zwangerschap

 

Een vriendin van mij is zwanger, nu 10 weken pas. Ze had nog helemaal geen kwaaltjes en ik riep: ‘dat komt nog wel :)’. Ze vroeg me wat mijn kwaaltjes waren. Pff… waar zal ik beginnen 😉

Zwanger zijn is leuk

Zwanger zijn is leuk. Zwanger zijn is ook bijzonder. Er groeit een klein kindje in je buik. Dat is een geweldig gevoel. Natuurlijk is het niet alleen rozengeur en maneschijn. Er gebeurt zoveel in je lijf dat je best wel eens last kunt krijgen van kwaaltjes.

Mijn kwaaltjes

Vanaf het begin, zelfs al voor ik wist dat ik echt zwanger was, was ik misselijk. Dat begon al meteen en hield echt aan tot een week of 14. Daarbij werd ik ook nog eens heel moe. Als ik een hele dag had gewerkt ging ik op de bank liggen en had ik geen energie meer om te koken.

Rond de 16 weken begon ik last te krijgen van een pijnlijk gevoel wat ik niet goed kon verklaren. De verloskundige ook niet. Soms deed het zo’n pijn dat ik niks op mijn buik kon verdragen, de buikbanden die ik net begon te dragen (die in de zwangerschapsbroeken zitten) zaten me veel te strak en wilde ik eigenlijk al meteen niet meer aan.

Ik was ook nog steeds erg moe. Werken vond ik lastig, ik had een baan waarbij ik stond. Ik mocht zittend werk gaan doen, maar aan het einde van de dag zat ik steeds bijna te slapen.

Dus ging ik naar de Arboarts en vroeg ik of ik minder mocht gaan werken. Dat werd geregeld en ik ging kortere dagen werken, tot 16.00u ipv tot 18.00u. Dit maakte wel wat verschil.

Mijn buik deed nog steeds erg pijn en daarbij kreeg ik ook heel veel last van brandend maagzuur wat voortdurend omhoog kwam. Daarvoor slikte ik wel Rennies en Antagel, dat mag tijdens een zwangerschap. Ik at steeds minder, want ik kreeg overal last van.

Rond de 30 weken kreeg ik last van boeren laten. Ja, het klinkt vies, maar ik moest heel veel boeren laten. Vooral na het avondeten. Ik kon vaak pas om 1.00u ’s nachts slapen want zodra ik ging liggen werd het boeren nog erger. Het was erg vervelend en pijnlijk zelfs.

Op een dag kreeg ik nog meer pijn, nu ook op mijn borst. Een kruik, een kussen, paracetamol, niks hielp. Dus ging ik naar de huisarts. Die wist zeker dat het maagzuur was waar ik last van had. Dat veroorzaakte de pijn in mijn buik en in mijn borststreek. Het was inderdaad waar, ik kreeg een ander middeltje, wat ik ‘s morgens en ’s avonds moest nemen en mijn klachten verdwenen :)

Dat was een opluchting, ik was al bijna aan het einde van mijn zwangerschap en eindelijk was ik van die pijn af. Natuurlijk kreeg ik er meer kwaaltjes bij, zoals harde buiken, voorweeën, veel plassen, pijn in mijn bekken, ik kon er allemaal beter mee om gaan nu de pijn weg was in mijn buik :)

Wat kun je doen tegen de kwaaltjes?

Misselijkheid:

Eet wat vaker en dan kleinere hoeveelheden.

Drink ook iets vaker wat. Geen sterke koffie.

Neem een cracker mee naar bed. Een paar hapjes in de ochtend kunnen helpen tegen ochtendmisselijkheid.

Eet geen sterk gekruide voeding en gefrituurde voeding.

Eet wat je lekker vind en wat goed valt op je maag.

Gemberthee zou helpen tegen misselijkheid.

Verstopping

Omdat je darmen een beetje in de verdrukking komen kan je last krijgen van verstopping.

Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je:

Veel vezels eet, zoals volkorenbrood, groente en fruit.

Drink voldoende.

Bandenpijn

Bandenpijn, daar krijg je last van als je baarmoeder groter gaat worden.

Een warme kruik kan helpen tegen de pijn.

Er worden ook speciale broekjes verkocht die het gewicht van je buik een beetje opvangt door een stevige band op de juiste plek. Een zwangerschapssteunbroekje kun je kopen in een goede lingeriezaak.

Harde buiken

Harde buiken ontstaan door het samentrekken van de baarmoeder. In principe kunnen harde buiken geen kwaad, zolang het er niet teveel zijn en ze geen pijn doen.

Neem meer rust als je vaak harde buiken hebt. Ga even liggen met een kruik.

Een zwangerschapssteunbroekje kan ook helpen om minder harde buiken te krijgen.

buik-38-wk-verkleind

 

Dit waren, volgens mij, de meest voorkomende kwaaltjes tijdens de zwangerschap. Welke kwaaltjes had jij tijdens je zwangerschap? En wat deed je er tegen?

 

 

Comments

comments

8 gedachten over “Kwaaltjes tijdens mijn zwangerschap

  1. Oeff, kwaaltjes en zwanger zijn Ik was heel erg moe en kon helemaal niets. Behalve wandelen. Na twee uur was ik wel ook doodmoe maar dan had ik tenminste wat gedaan. Nadenken ging ook niet, ik stond echt uit tijdens mijn zwangerschap…

  2. Ik had last van mijn bekken en was zoooo ontzettend misselijk brrrr, vissticks vond ik zooooo ontzettend vies ruiken. Bij mijn tweede zwangerschap (een tweeling) was ik wel erg moe, dit zijn de enige kwaaltjes die ik naar boven kan halen, het waren er vast meer maar nu jaren later ben ik het eigenlijk allemaal vergeten :) (een goed teken dus – er is hoop)

  3. Wat vervelend al die kwaaltjes! Ik moet heel eerlijk bekennen, ik had echt nergens last van. Behalve misselijkheid, maar daar had ik alleen de 1e week last van. Dat was echt alles. Ik had geen pijntje, geen kwaaltje, zelfs het tijdelijke geheugenverlies kwam niet voorbij. Of de behoefte om heel vee te willen ten. Soms twijfelde ik echt of alles wel groeide, omdat ik echt nergens last van. Toen mijn buik eenmaal groeide, was ik er meer van overtuigd dat ik echt zwanger was :)

    1. De kwaaltjes laten je inderdaad wel weten dat je echt zwanger bent nog voordat je buik gaat groeien. Zonder kwaaltjes is het ook niet alles.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *