Tosa Inu

De karaktereigenschappen van een Tosa Inu

De karaktereigenschappen van een Tosa Inu

 

Elk mens en  elk dier heeft zijn eigen karakter. Dat kan uniek zijn of juist vrij standaard. Toch heeft elk mens iets unieks. Zo ook een hond, onze Tosa Inu bijvoorbeeld.

De karaktereigenschappen van een Tosa Inu op internet beschreven zijn:

  • wantrouwend
  • onbevreesd
  • moedig
  • agressief
  • intelligent
  • gevoelig.

Met deze eigenschappen ben ik het deels eens. Niet elke Tosa is agressief. Dat vind ik zo’n vreemde veronderstelling. Natuurlijk, hij kan agressief zijn, zoals elke hond. Maar hoe komt dat? Door opvoeding en aanleren van bepaald gedrag. Bij King zie ik veel eigenschappen duidelijk naar voren komen.

 

Wantrouwend

King is redelijk wantrouwend. Dit uit zich het vaakst als het donker is en we lopen op straat.

Een voorbeeld: net na nieuwjaar liep mijn vriend met King en er kwam een man naar hem toe om hem een hand te geven en gelukwensen voor het nieuwe jaar. King was meteen op zijn hoede en ging er grommend voor staan. Ja, dat is King. Ontzettend beschermend. Daarom durf ik ’s avonds best met King over straat. Ik voel me veilig daardoor en zie het niet als een slechte eigenschap.

 

Onbevreesd

King gaat overal op af. Hij is deels onbevreesd. Een paar honden die achter hem aanlopen terwijl hij dit niet wil, doet hij niks. Hij loopt ervoor weg. Dat is vreemd toch? Dus helemaal onbevreesd is hij niet. Echt bang is hij ook niet, hij kan van zich afbijten, door te grommen. Echt bijten heeft hij nooit gedaan. Zelfs niet nadat een hond hem wilde pakken. En ik ben blij dat hij niet 100% onbevreesd is.

 

Moedig

King en moedig. Moedig is eigenlijk een beetje het zelfde als onbevreesd. Daar kan ik nog wel van zeggen dat hij niet schrikt van situaties. Hij gaat er wel op af. Hij gaat niet uit de weg, maar zoekt het ook niet op.

WP_20150907_11_04_13_Pro

 

Agressief

Elke hond kan je agressief maken, is mijn mening. Hoe hoog de drempel ligt zit in de hond. Of het zich uit, ligt volgens mij grotendeels aan de baas. Voedt jij je hond goed op, socialiseer jij je hond, laat je hem niet bij vechtlustige honden, kan het gewoon heel goed gaan. King kan soms heel lelijk doen aan de riem, maar zodra hij los loopt is er niks aan de hand. King is best wel een goede sul :)

 

Intelligent

Een Tosa Inu is zeker een intelligente hond. Hij weet hoe jij je voelt. Voelt dat aan, ziet het aan je houding. Dat weet ik zeker. Voel jij je niet goed, komt hij bij je.

Ben je makkelijk om te kopen? Dan zal hij hier ook gebruik van maken. Hij zal je lief aan kijken, zielig doen, poten geven. Braaf gaan liggen, alles om zijn zin te krijgen bij jou.

 

Gevoelig

Gevoelig is King zeer zeker. Hij is snel uit zijn doen. Dit is geen fijne eigenschap.

Is er eens iets aan de hand in huis. Wat harder praten en hij is al een beetje angstig. Soms kan hij ook erg reageren op ons als we Marc straf geven of er worden stemmen verheft. Dit uit zich dan door grommen. King wil dan in zijn bench liggen en wil met rust gelaten worden. Wij hebben er moeite mee gehad, maar weten het nu en laten hem met rust. Door iets positiefs te doen erna, een fijne wandeling, wat spelen of kroelen komt het weer goed. Maar dat pas als hij er klaar voor is.

King ging eerder mee met een uitlaatservice. Deze uitlaatservice nam King mee, samen met nog meer honden en King kon daar niet goed tegen. King ging vaak achteraf liggen en als er dan toch honden naar hem toe kwamen werd hij brommerig.  De honden-uitlater gaf hem hier wel eens voor op zijn donder, waarna wij thuis met een gestreste hond zaten.

De Tosa Inu is een gevoelige hond, gevoelig voor je stem en tonnatie . Echt waar: als ik zeg “King schatje, ga eens zitten?’ Dan doet hij het. Wanneer ik streng zeg: ‘King, zit!’  Dan blijft hij staan. Zo zit hij nou eenmaal in elkaar :)

 

Dit artikel is er niet om de Tosa af te kraken. Een Tosa is een aparte hondensoort met zijn eigen karakter. Door ermee om te gaan leer je ervan. King is een lief beest met zijn eigen unieke karakter, waar wij dol op zijn!

 

Heb jij een hond? Wat voor een? En hoe is zijn karakter?

Comments

comments

3 gedachten over “De karaktereigenschappen van een Tosa Inu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *