Honden

Honden en vuurwerk, geen goede combinatie.

honden en vuurwerk

Honden en vuurwerk

Honden en vuurwerk, geen goede combinatie. Veel honden hebben er een hekel aan. De knallen daar schrikken ze van. De sterke geur. Een hond die bang is, zal ieder jaar weer deze geur direct herkennen en van de knallen schrikken.

Gelukkig is onze Tosa Inu King niet bang. Hij kijkt niet op of om van de knallen.  De laatste weken wordt hier steeds meer geknald.

Wij hadden eerder een hond die wel bang was, zo bang dat hij zelfs een soort epileptische aanval kreeg van de stress. Ik zeg een soort omdat zijn aanval er erg om leek, al kon de dierenarts geen epilepsie aantonen bij hem. Tyson heette deze hond, hij kon niet naar buiten, hij durfde echt niet. Het was altijd een moeilijke tijd voor hem en pas één week na het oud en nieuw werd hij weer een beetje zichzelf. Zo zielig. Er was ook niks aan te doen verder, medicijnen hielpen niet. Het enige wat we konden doen was hem negeren en toch proberen naar buiten te krijgen, zijn behoefte moest toch gedaan worden.

 

Wat kun je doen als je hond bang is van vuurwerk?

 1. Houdt je hond aan de lijn. Als hij kans zou zien om weg te lopen, zal hij dit doen.
 2. Loop korte afstanden en probeer rustige momenten en plaatsen te vinden om te wandelen.
 3. Blijf rustig en reageer zo min mogelijk op de knallen.
 4. Is je hond erg geschrokken? Blijf dan even rustig staan, meteen doorlopen lijkt op vluchten.
 5. Blijf bij je hond en straal rust en vertrouwen uit.
 6. Troost je hond niet. Zo bevestig je zijn angst.
 7. Geef hem een rustig plekje in huis.
 8. Geef je hond een kauwbot ter afleiding.
 9. Houdt deuren, ramen en gordijnen dicht.
 10. Draai een muziekje zodat geluiden van buiten minder opvallen.

Er zijn vuurwerkvrije zones die de gemeentes aanwijzen. Toch denk ik dat het niet zo goed gaat werken. Honden horen de knallen van zeer ver weg en het geluid direct herkennen.

Er zijn ook vakantieparken te boeken, waar geen vuurwerk wordt afgestoken, als je er zelf ook niet van houdt of je hond graag meeneemt naar een plaats zonder knallen.

Wees zelf ook voorzichtig met het afsteken van vuurwerk en een heel fijne jaarwisseling!!

 

 

Comments

comments

7 gedachten over “Honden en vuurwerk, geen goede combinatie.

 1. Dieren kunnen heel erg bang wezen. Van jou tips klopt als een buis Yvonne.
  Dat weten wij allang met onze ouders die ook honden hebben gehad. Vreselijk bang waren voor vuurwerk. Je kon helemaal niet naar buiten. Zo zielig Yvonne. Er kon niet behoefde doen. Toen waren vreselijk aan knallen in de straat. Waarom moet nou gaan zoveel harde knallen. Bomen lijkt het wel. Nederlanders hebben in België en Duitsland daar gehaald. Nogmaals ik vind het niet nodig.

  Ik wens jou fijne jaarwisseling.

  1. Ja het zijn inderdaad net bommen af en toe. Ik vind siervuurwerk wel mooi, maar die harde knallen zijn niet nodig. Hier zitten wij vlakbij België en er wordt hier veel binnengesmokkeld, al is de politie daar nu wel meer oplettend mee. Fijne jaarwisseling!

 2. Voor de meeste dieren is het heel stressvol als het geknal begint, hier zijn de poezen vreselijk bang, vind het altijd zo zielig om te zien..

  Wat fijn dat jullie hond er geen last van heeft..

  Ik wens je een hele fijne jaarwisseling Yvonne

 3. Heb net een oproep gedeeld op Facebook van een hele stoere herdershond die inmiddels al 24 uur weg is, omdat hij schrok van vuurwerk. Heel de provincie (Groningen) is inmiddels naar hem aan het zoeken.

  Wij hebben wel eens gehad dat onze poes weg was met oud en nieuw, maar ze was gelukkig niet heel erg bang, dus we gingen er wel vanuit dat ze ergens een goed schuilplaatsje had gevonden. Vorig jaar zat ze tijdens de jaarwisseling de hele nacht achter de boeken in de boekenkast.

  1. Sneu hoor! Hopelijk komt het goed met de hond! En ook met jullie poes. Je zorgt er nu vast voor dat ze binnen blijft. Fijne jaarwisseling Lilian!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *