Mama·Opvoeding

Hoe vaak speel jij met je kind?

Hoe vaak speel jij met je kind?

 

Hoe vaak heb jij echt tijd voor je kind? Ook al ben je bezig met iets, dat je even je eigen spullen neerlegt om direct even je kind te helpen als hij iets aan je vraagt? Of vraagt of je een spelletje wilt doen met hem en dat dan ook echt gaat doen?

Ik probeer hier een goed evenwicht in te vinden. Als ik iets voor mijzelf doe voel ik me weleens schuldig naar mijn kind toe. Hij kan heel goed alleen spelen, maar is enig kind en dat vind ik dan weer zielig.

Hij praat wel de hele tijd tegen mij en ik praat veel met hem. Er is wel snel afleiding, het huishouden, de hond, de telefoon of de televisie.

Samen doen.

Het echt samen spelen probeer ik vaak te doen. Volgens mij is het goed voor hem, echt aandacht te krijgen, echt iets samen te doen. Zodat hij leert om samen dingen te doen, en dat hij later nog herinnert hoe leuk het was samen met papa en/of mama een spelletje doen, een hut bouwen, samen koken, duplo bouwen bijvoorbeeld.

Mijn telefoon moet even op stil, de hond op zijn plaats, de televisie uit en we doen echt even iets samen. Het is ook echt fijn om te doen. Het hoeft niet eens echt iets te zijn. Gewoon even samen op de bank zitten kletsen en knuffelen met elkaar is ook heel fijn om te doen samen met Marc.

Volledige aandacht.

Hij vindt het heerlijk de volledige aandacht te hebben. Mijn vriend zegt weleens: geef hem niet teveel aandacht, hij moet ook zelfstandig iets kunnen doen.

Daarin probeer ik dus een balans te vinden. ’s Morgens eten we samen, waarna we meestal de hond uit laten. Dan doe ik wat ik huis en speelt Marc alleen. Bij de thee zitten we weer samen aan tafel en spelen of kletsen we wat. Als ik dan weer even iets ga doen, in huis meestal of even op de laptop, kan Marc gelukkig heel makkelijk de omschakeling maken en zelf spelen.

Vaak als ik hier in de huiskamer bezig ben, zetten we wel een muziekje op en zingen we samen mee. Zo doen we toch wat samen, ook al ben ik bezig met koken, strijken etc.

Hoe verdeel jij de aandacht tussen je eigen klusjes en de aandacht voor je kind?

Denk je dat teveel aandacht bestaat?

WP_20151124_15_49_15_Pro

 

Comments

comments

5 gedachten over “Hoe vaak speel jij met je kind?

  1. Samen spelen is zeker belangrijk. Af worden vervelend. Ik zie wel op tv. Dat moeder helemaal niet om kijkt naar zijn kinderen. Dat vinden ik zielig. Wat jij doet doet heel goed. Marc.. heeft daar plezier erin. Marc.. is kok geworden. Leuk om te zien op de foto. Hij wilde graag doen. Schattig!!

  2. Ik probeer net als jij een goede balans te vinden. Soms ben ik zo druk met van alles in huis dat ik echt even de tijd wil nemen voor mijn kinderen. En dat vinden zij ook weer heel fijn :)

    1. Soms best lastig een balans te vinden in het drukke leven als mama, maar inderdaad goed dat je soms even echt de tijd neemt voor je kinderen.

  3. Het werken aan mijn blog doe ik altijd als Olivia in de middag of in de avond op bed ligt. Zelden doe ik dat als zij beneden is. Als ik grote schoonmaak houdt dan is het wel een dagje dat ze in de ochtend wat minder aandacht krijgt. We eten wel altijd samen aan tafel en verder probeer ik meerdere keren per dag gericht aandacht te geven. Niet de hele dag door omdat ze zich ook prima zelf kan vermaken en daar ook van geniet. Soms wil zij juist niet samen spelen maar gaat ze haar eigen gang 😉

    1. Zelf spelen is ook belangrijk, ook dat moeten ze leren. Aan mijn blog werken probeer ik ook alleen te doen als hij in bed ligt, of wanneer hij zo druk aan het spelen is. En soms komt hij naast me zitten aan tafel om te spelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *