Lifestyle

Gevangenisstraf voor pesten

Gevangenisstraf voor pesten

In het Britse Whitworth heeft een man 6 weken gevangenisstraf gekregen voor het treiteren van een man om zijn spraakgebrek. Het slachtoffer heeft een ernstig spraakgebrek en een aantal fysieke problemen als gevolg van een ongeluk in zijn kindertijd.

Hij werd via social media zo erg gepest dat het zijn leven vernietigde en hij aangifte deed. De dader kreeg hiervoor dus een celstraf.

Ook in België is een zaak voor de rechter gekomen. 4 Postbodes hebben een collega zo gepest dat deze hierdoor zelfmoord pleegde. Deze postbodes komen er vanaf met een voorwaardelijke celstraf.

Dit is voor het eerst dat er een zaak als deze voor de rechtbank komt in België.

Zover ik kon vinden is er in Nederland nooit een zaak om geweest voor de rechtbank. Het lezen van deze nieuwsartikelen heeft mij wel aan het denken gezet.

Weet je hoe erg pesten is? En wat pesten met iemand kan doen? Vindt jij dat ze in Nederland ook gerechtelijk stappen moeten nemen tegen pesters?

Pesten in cijfers

Pesten komt zowel op de basisschool als in het voortgezet onderwijs vaak voor.

In 2013 pest ongeveer een vijfde van de scholieren in de hoogste klas van het basisonderwijs. 4,5 % van de leerlingen in het voortgezet onderwijs zegt  vaak te pesten.

In  groep 8 van het basisonderwijs is dit met 3,5 &  iets lager. Jongens pesten op alle leeftijden vaker dan meisjes. Vmbo-leerlingen pesten vaker dan vwo-leerlingen.

19,5 % van alle basisschoolleerlingen zegt incidenteel te pesten. Van de leerlingen in het voortgezet onderwijs is dat 21,7 %. Structureel pesten komt minder vaak voor:  3 % in het basisonderwijs en 5 % in het voortgezet onderwijs.

Verschil tussen jongens en meisjes is alleen in het voortgezet onderwijs te zien: jongens pesten daar twee keer zo vaak als meisjes.

(bron: http://www.nji.nl/Cijfers-over-pesten )

Op de school waar ik gezeten heb werd weinig gedaan tegen pesten. Volgens mij hadden mijn leerkrachten een soort oogkleppen op, het werd gewoonweg niet opgemerkt.

Toch was ik elke zondagavond ziek, omdat ik de volgende dag weer naar school moest.

Mijn fiets werd gesloopt, mijn schoolspullen afgepakt, met gym kreeg ik wel erg vaak een bal tegen mijn hoofd, ik werd opgewacht, uitgescholden, pootje gelapt, uitgelachen.

Degene die mij gepest hebben staan er waarschijnlijk niet bij stil dat ze je leven behoorlijk aan het verzieken zijn. Ik was niet sterk genoeg om me te weren en er boven staan kon ik niet.

Soms vraag ik me af wat een pester beweegt een pester te worden.

Heb jij gepest of ben je gepest?

Ik ben benieuwd naar je verhaal in de comments!

Comments

comments

6 gedachten over “Gevangenisstraf voor pesten

 1. Tjah ik vond het ook wel heel erg interessant. Ergens klinkt een gevangenisstraf voor pesten heel heftig maar aan de andere kant is het maar een schijntje van wat de pester heeft aangericht.

  1. Mooi gezegd Saskia, het is inderdaad best heftig om er gevangenisstraf voor te geven, maar pesters staan er echt niet bij stil hoe erg het kan zijn.

 2. Pesten is zeker niet leuk. Gevangenisstraf is best wel heftig om te doen. Hebben dan niet anders voor lijkt mij? Pesten hoor je vaker, vooral op school. Hopelijk word in de toekomst minder pesten. Ik vind zo erg wat er gebeurt is.
  Fijne dag voor jullie.

 3. Het klinkt heftig zo’n gevangenisstraf maar wat pesters aanrichten is nog veel erger want het is toch verschrikkelijk dat het mensen zelfs tot zelfmoord drijft, daaruit blijkt wel wat voor impact het op iemands leven heeft..

  Ik vind het erg om te lezen hoe je ook gepest bent Yvonne en dat er niks aan gedaan werd op de school waar je zat, en nog komt het veelvuldig voor dat er niks wordt gedaan op scholen waar gepest wordt.

  Vind het ook verschrikkelijk om te zien dat ze het zelfs filmen als ze iemand pesten en slaan en schoppen en het dan op internet zetten…

  Daarom zou het eigenlijk wel goed zijn als het zwaarder bestraft zou worden zodat ze dan beseffen wat ze aangericht hebben…

  Voor morgen wens ik je een fijn begin van de nieuwe week.
  Liefs Marianne

  1. Kinderen zijn hard Marianne, ze staan er niet bij stil. Dat is erg genoeg en daarom zouden scholen er meer mee moeten doen. Bij volwassenen vind ik het een heel ander verhaal. Ik begrijp het ook niet zo goed. Waarom zou je andere het leven zuur maken?
   Nu Marc naar school gaat sta ik er wel weer eens bij stil, hoe het voor mij was op school. Ik hop dat het Marc bespaart blijft. Jij ook een fijne week Marianne, xxx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *