Mama

Even terugdenken aan: Zwanger worden

Even terugdenken aan: Zwanger worden

Vorig weekend gingen wij op kraamvisite bij een lief klein babymeisje. Daardoor dacht ik even terug aan mijn eigen zwangerschap en het leek me leuk om eens wat te vertellen over mijn zwangerschap en bevalling. Maar eerst over het zwanger worden.

 Zwanger worden ging bij mij niet één twee drie. Op een of andere manier ging het gewoon niet. Na een lange tijd proberen waagden we de stap naar de huisarts en uiteindelijk naar de gynaecoloog in het ziekenhuis.

Vreselijk vond ik het, het leek wel of iedereen in mijn omgeving zwanger was, behalve ik. Overal zag ik zwangere buiken, pasgeboren baby’s en allemaal zo gelukkig. Heel moeilijk vond ik het om daarmee om te gaan en te blijven geloven in ons eigen geluk.

Na onderzoeken bleek met ons beide niks mis! Dat was mooi, maar nu?

Dit noemen ze onbegrepen of onverklaard verminderd vruchtbaar.

Uiteindelijk stelde de arts voor dat we iui gingen doen. Een behandeling waarbij ik hormonen ( (follikelstimulerend-hormoon)injecties) moest in spuiten, om mijn cyclus te controleren. Na anderhalve week tot twee weken spuiten moet je om de dag naar het ziekenhuis en als je eicel voldoende groot is, spuit je een andere stof (Pregnyl) in, die zorgt voor een eisprong. Op de dag van de eisprong werd het (bewerkte) zaad van mijn vriend ingebracht en kon het wachten beginnen.

IUI

IUI staat voor Intra Uteriene Inseminatie oftewel: inseminatie in de baarmoeder. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een IVF-behandeling, blijft de eicel bij IUI in het lichaam van de vrouw en daar vindt ook de eventuele bevruchting plaats. Bij een IUI-behandeling wordt het zaad van de man bewerkt (door middel van een was-procedure worden zaadcellen gescheiden van het vocht afkomstig van de prostaat en zaadblaasjes) en daarna kunstmatig ingebracht in de baarmoeder van de vrouw.

De eerste poging was helaas mislukt, ik bleek niet zwanger.

De tweede poging kon niet doorgaan, ik had een vervroegde eisprong.

De derde keer werd ik opeens ongesteld en bleek ik door de vervroegde eisprong van de vorige ronde niet goed ingeschat te hebben wanneer ik moest beginnen met spuiten. Daarmee begin je de eerste dag van  je menstruatie, alleen kreeg ik een tussentijdse bloeding en begon ik verkeerd.

De vierde poging verliep goed!

Op de dag voordat ik de eisprong moest krijgen had ik 1 mooi groot ei, 1 iets kleinere en nog 1 kleinere. Mooi moment en dat bleek ook. Na deze poging bleek ik zwanger!!

Natuurlijk! Ik geloofde er niks van. Op wachtdag 13, zondag, was ik misselijk. Mijn vriend zei tegen mij: jij bent zwanger! Nou, ik moest een test doen, want ik geloofde er niks van. Om een test te halen moest ik een hele braderie over om bij de drogisterij te komen (er waren nog niet zoveel koopzondagen als tegenwoordig), deed ik thuis de test en ja hoor: hij was positief. Omdat ik het eigenlijk nog niet geloofde was mijn vriend zo lief nog een keer terug te rijden, weer die braderie over, 2 testen gekocht en inderdaad beide positief.

Wat een moment zeg, wij gingen die middag een film kijken, ik heb er niks van gezien, zat te huilen en te lachen tegelijk, wist gewoon niet wat me overkwam. En alle stress en spanning van de tijd ervoor kwam eruit, ik heb een hele tijd gehuild.

Toch was ik onwijs blij!

En nu loopt hier mijn manneke rond, waar ik zo zo zo ontzettend gelukkig om ben en zeer dankbaar dat het toch gebeurd is, dat ik na 3 jaar en 9 maanden toch zwanger was.

Ik wil tegen vrouwen zeggen die moeite hebben om zwanger te worden:

Geef de moed niet op!

Blijf hopen en geloven!

Zoek steun van andere vrouwen

en praat er over.

Ik had er altijd een hekel aan dat er weinig over gesproken wordt, mensen houden deze problemen liever voor zich, dat vind ik jammer, er over praten kan zo’n opluchting zijn.

Wil je aan de hand van deze blog reageren?

Dat kan of bij de reactiemogelijk onder het blog, of via email: onzeweg@live.nl

Om in contact te komen met vrouwen die mij echt begrepen ben ik lid geworden

van het zwangerschapsforum op www.zwangerschapsforum.nl

Daar kom je makkelijk in contact met vrouwen die hetzelfde meemaken

en je echt begrijpen. Daar heb ik echt steun gevonden

en heb met sommige vrouwen nog steeds contact.

 

Comments

comments

Een gedachte over “Even terugdenken aan: Zwanger worden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *