Mama·Opvoeding·Persoonlijk

En dan heeft je kind een bril nodig

En dan heeft je kind een bril nodig

Tussen de 3 en de 4 jaar krijgt je kind bij het consultatiebureau een ogentest. Hierbij worden de ogen om de beurt afgedekt en moet je kind plaatjes benoemen van een afstand. De plaatjes staan in het boekje van het consultatiebureau, zo kun je ze van te voren vast oefenen.

De test wordt gedaan door de assistente. Zij bepaalt of het goed is of niet en kan je een doorverwijzing geven voor de oogarts. Bij Marc was dit het geval. Hij deed de test niet goed en we maakten een afspraak bij de oogarts. Dit is nu een jaar geleden.

 

Bij de oogarts

Als eerst moesten we naar de orthoptiste.

De orthoptist:

Orthoptie is de leer van het ‘goed’ of ‘recht’ zien. Het woord komt uit het Grieks: ‘orthos’: juist of recht & ‘optica’: leer van het zien.

‘Goed of recht zien’ betekent het hebben van:

  • een goede gezichtsscherpte van het rechter- en linkeroog
  • een rechte oogstand
  • goede oogbewegingen
  • een goede verwerking van de beelden van beide ogen, gestuurd vanuit de hersenen

 De orthoptiste deed een aantal testjes met Marc en daarna kreeg Marc druppeltjes in zijn oogjes. Dit is even vervelend, het prikt een beetje, maar is al snel weer over. . Door deze oogdruppels worden de pupillen verwijd en wordt het vermogen om scherp te stellen tijdelijk stilgelegd. Dichtbij wordt het zicht wazig en fel licht kan hinderlijk zijn. Deze druppels moeten 30 minuten inwerken en hebben een werktijd van 24 uur. Na de 30 minuten inwerktijd kan de orthoptist de oogsterkte meten, hierna beoordeelt de orthoptist in samenwerking met de optometrist ook de binnenkant van het oog.

 

Na de testen

Na de testen wisten wij dat Marc een bril nodig had. Even slikken, vooral omdat zijn sterkte uit zou komen op plus 6. Dit is niet echt weinig.

Wij hebben wel begrepen dat Marc zijn oogjes netjes recht staan, wat mij vooral heel blij maakte. Zelf heb ik een afwijkende oogstand, en ondanks een operatie staat er bij mij altijd een oog meer naar binnen. Op dit moment wordt dit Marc bespaart.

Na de testen bij de orthoptist moesten wij nog even langs de oogarts. Zij deed nog enkele testjes en controleerde de test van de orthoptist.

Naar de opticien

Nadat wij bij de orthoptist waren geweest gingen wij naar de opticien. Voor een bril. Best moeilijk, de monturen zijn er in zoveel kleurtjes en de keuze is lastig. Uiteindelijk vonden wij voor Marc een mooie blauw montuurtje. Wij kozen voor een iets duurder montuur, een stevig brilletje moest het worden, wat tegen een stootje zou kunnen.

In de glazen heb je ook nog keuze: de goedkopere glazen zijn vaak wat dikker, iets wat wij bij Marc niet wilde, plus 6 is al een wat dikker glas en dat vergtoot de ogen een beetje, dus kozen wij voor een iets duurder glas, wat speciaal geslepen wordt om het wat dunner te maken, wat de ogen niet enorm uitvergroot.

Een week later konden wij de bril ophalen. Marc had er geen problemen mee, zette de bril op en hield hem op. Zo ging het vanaf dag 1 al heel goed. Wij denken dat hij ook wel merkt dat hij met de bril veel beter ziet.

Wij als ouders vonden het helemaal niet leuk dat onze zoon een bril nodig had. Je wilt toch dat je kind niet ‘anders’ is als anderen of dat er een reden is om gepest te worden.

Marc is heel blij met zijn bril en door zijn positieve houding waren wij er ook wel snel aan gewend. Het hoort nu ook echt bij hem, zonder bril vind ik het erg ‘kaal’.

 

Op controle.

Nu Marc een bril draagt moeten wij om de 3 maanden op controle bij de orthoptiste. Zij doet weer de testjes en controleert de sterkte.

Afgelopen week moesten wij weer op controle en omdat nu bleek dat Marc zijn linkeroog minder goed werkt als zijn rechteroog is er besloten om Marc zijn rechteroog 2 uurtjes per dag af te plakken. Marc riep meteen ‘Jaah!’  Ha, ha hij vindt het helemaal leuk en vraagt nu ’s morgens al meteen om een oogsticker. Ik doe deze erop voordat we naar school gaan en de juffrouw zegt Marc als hij er af mag. Dat doet hij helemaal zelf.

Ook moest Marc zijn brilsterkte aangepast worden. Van plus 6 naar plus 7. Best een behoorlijke sterkte. De brilglazen kunnen in het zelfde montuur, dit heeft hij pas een jaar en kan best nog een jaartje mee.

 

Comments

comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *