Opvoeding

Opvoeding: Een time-out geven

Een time-out geven

 

Een time-out, even een momentje waarop je kind even op een bepaalde plaats moet zitten om even tot bedaren te komen, om even na te denken en ook om voor vader of moeder even een moment om even rustig te bedenken hoe je de situatie op kunt lossen.

Zo zie ik een time-out. Ik heb niet vaak een time-out gegeven, maar soms was het wel echt nodig en was het effectief bij Marc.

Marc kan soms erg stout zijn, wel kind nou niet? Hij doet iets wat niet mag en al heb ik hem gewaarschuwd: hij doet het nog steeds. Tijdens de waarschuwing zeg ik hem ermee te stoppen anders volgt er een time-out. Die time-out krijgt hij vervolgens omdat hij doorgaat met hetgene wat niet mag.

Ik zet hem dan heel even in een hoekje op een stoeltje, zodat hij even niet geprikkeld wordt om nog iets stouts te doen.

Mijn gastouder deed dit ook.

Er was weleens een kind niet lief tegen een ander kind. Eén waarschuwing, daarna een time-out. Dit vonden de kinderen zo erg dat ze het niet meer in hun hoofd haalden het nog eens te doen.

Bij Marc was het ook effectief. En de rest van de dag luisterde hij voorbeeldig. Hij leert ervan dat bepaalde dingen consequenties hebben. Er zijn regels in huis. Marc mag van mij veel. Maar niet alles, en dat weet hij.

Een time-out werkt al volgt:

 • Je kind doet iets wat niet mag.
 • Je zegt tegen je kind dat het niet mag en doet hij/zij het nog eens dan zal je een time-out krijgen.
 • Als je kind het nog eens doet, zet je je kind op een plek, een stoeltje bijvoorbeeld, op een plek waar geen speelgoed is en uit jouw zicht.
 • Je legt uit dat je kind een time-out krijgt omdat hij toch deed wat niet mocht en dat hij/zij even op de stoel moet zitten.
 • Na een korte tijd (een minuut of 2) mag je kind van de stoel.
 • Ik praat er dan nog even over met Marc, ik vraag hem of hij weet waarom hij een time-out kreeg en we maken het goed.

Marc kan soms heel driftig zijn, uit ervaring weet ik dat de time-out dan niet helpt.

Op zulke momenten is negeren beter, hoe moeilijk het ook is.

 

 

Hoe laat jij je kind weten dat het iets doet wat niet mag?

En hoe straf jij je kind?

Ik ben benieuwd, wie weet leren we van elkaar :) Vertel het me in de comments..

 

 

 

 

 

 

Comments

comments

4 gedachten over “Opvoeding: Een time-out geven

 1. Ik heb zelf nog geen kinderen maar ik ken deze tactiek wel van opvoed programma’s op tv en ik werk zelf ook met kinderen. Volgens mij is het een goede manier om ze tot zichzelf te laten komen als ze wild of TE geprikkeld zijn. Het enige wat ik wel eens op tv zie, is dat ouders er in doorslaan en echt bij elke verkeerde beweging zo’n time out gaan geven,.. daar moet je voor oppassen en ook dat communicatie wel blijft met je kind. Dat je wel vraagt waarom hij zo reageert enzo en niet zomaar in de hoek zet. Dat soort dingen zie je altijd fout gaan op tv. Maar jij doet het vast heel goed haha

 2. Zoals je weet heb ik geen kinderen dus heb ik hier ook geen ervaring mee maar ik kijk wel eens naar het programma met Nanny Jo Frost die gezinnen helpt die problemen hebben met het opvoeden van hun kinderen
  Dan zie je ook dat ze de raad geeft om een time-out in te stellen en dat helpt vaak toch…

  Lijkt me best wel moeilijk als Marc driftig is om het dan te negeren en er rustig onder te blijven….

  Fijne avond Yvonne

  Liefs Marianne

  1. Dat valt ook niet mee. Soms word ik ook weleens boos. Ik denk vaak na hoe ik het pedagogisch gezien het best kan oplossen haha. En toch is elke situatie anders en gelukkig is het altijd van korte duur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *