Lifestyle, persoonlijk

Durf jij?

Omgaan met nieuwe situatie en dan vooral met nieuwe mensen. De een is hier heel goed in , de ander blijft liever weg. Lange tijd vond ik het heel moeilijk om ergens nieuw binnen te komen bij vreemde mensen. Dan bleef ik liever weg. Toch moet je uiteindelijk wel. Je komt in je leven toch regelmatig in situaties waarbij je nieuwe mensen zult ontmoeten. Op verjaardagen bijvoorbeeld of voor je werk.

Zelfvertrouwen.

Toen ik 18 jaar was begon ik met werken in de supermarkt, aan de servicebalie. Ik kreeg met allerlei mensen te maken, klanten, collega’s, vertegenwoordigers. Aan de balie en aan de telefoon. Ik vond het niet makkelijk, was altijd best verlegen en voelde me ongemakkelijk in nieuwe situaties. Toch heb ik geleerd om met al deze mensen om te gaan en minder verlegen te zijn. Door mijn werk heb ik meer zelfvertrouwen gekregen. Voor mij werd het makkelijk om nieuwe mensen te ontmoeten en aan te spreken. Ik moest wel. Op mijn werk was ik verplicht mensen aan te spreken, de telefoon te beantwoorden en met collega’s problemen te bespreken. Mijn verlegenheid werd een stuk minder.

Jezelf blijven.

In nieuwe situaties bleef ik wel altijd mijzelf, ik heb me nooit anders voor gedaan dan ik ben. Ik heb mensen gezien die overdreven mee gaan lachen of grappen gaan maken of een grote mond open trokken om aandacht te krijgen. Daar houd ik niet zo van, ben gewoon jezelf, denk ik dan. Ik heb altijd interesse in anderen getoond om een gesprek aan te knopen en mensen weten wie ik ben, hoe ik ben, ik zal me nooit anders voordoen. In nieuwe situaties werkt het voor mij het beste om mijn vrolijke glimlach te gebruiken, me voor te stellen en vragen te stellen aan mensen om een gesprek te kunnen beginnen. Met overdreven gedrag zal ik mijzelf nooit presenteren.

Opvoeding.

In de opvoeding van mijn kind probeer ik hem natuurlijk de beste manieren bij te brengen, Komen we ergens binnen dan stel ik mijzelf voor en ik stel mijn kind voor. Hij is nu bijna 4 jaar en ik wil hem binnenkort wel leren om zichzelf voor te stellen, nu is dat nog wat te moeilijk voor hem. Hij is zelf ook erg verlegen, net als ik was. Ik probeer hem wel zoveel mogelijk mee te nemen naar nieuwe plaatsen en voor te stellen aan nieuwe mensen, dat is naar mijn mening goed voor hem. Qua zelfvertrouwen: ik denk dat hij dat al wel heeft, hij komt voor zichzelf op. Ik probeer hem zeker van zichzelf te maken, door hem dingen zelf te laten doen, en hem te belonen als iets goed lukt. Ik stimuleer hem om dingen zelf te doen en te proberen. Bij de speeltuin gaat hij vaak zelf naar andere kinderen toe. Als dit niet gebeurt vraag ik hem of hij lekker met dat ene kindje wil gaan spelen, wat hij dan met plezier doet. Dit zijn een beetje mijn opvoedingstips.

Doe jij jezelf weleens anders voor dan je daadwerkelijk bent? Voel je je ongemakkelijk in nieuwe situaties? En hoe jij daarmee om? Hoe leer jij je kindje zelfvertrouwen te hebben?

Leave a Reply