Mama·Opvoeding

Kleuter: De weg naar zelfstandigheid

De weg naar zelfstandigheid

Het is fijn om mama te zijn. In het begin een kindje wat volledig van jou afhankelijk is en wat gaande hij ouder wordt steeds meer zelf kan. Ik vind het belangrijk dat een kind zelfstandig is. Daarom help ik hem op weg.

Onze zoon Marc is best zelfstandig, vind ik. Hij weet wat onze dagindeling is en handelt hier naar. Ik ben erg trots op hem dat hij weet wat ik van hem verwacht en hij weet wat hij van mij kan verwachten.

Wat hij tot nu toe zelf kan:

Op dagen dat hij naar school gaat, kleed hij zich deels zelf aan. De broek en het vest kan hij goed zelf. Ook schoenen gaan goed. Met de sokken en het t-shirt of trui heeft hij hulp nodig. Daarbij help ik hem op weg, ik kleed hem niet meer aan zoals ik deed als peuter. Het is toch fijn voor de juffrouw op school dat hij het straks helemaal zelf kan. Stel je voor dat ze gym hebben en de juffrouw elk kind moet aankleden.

Onder de douche zichzelf wassen. Behalve zijn haren. De rest van zijn lijf wast hij zelf met wat zeep en een washand. Hij spoelt het weer af, onder het spelen door. Marc houdt tegenwoordig erg van douchen. Wij zetten een kookwekker, na 5 minuten gaat de wekker af en weet hij dat hij de douche moet afzetten. Dan leg ik een handdoek klaar en droog hij zichzelf af.

Marc kan heel netjes eten, met mes en vork, en ruimt na het eten zijn bordje op. Hij doet dit netjes in de vaatwasser en sluit deze weer.

Speelgoed opruimen. Onder protest, maar hij kan het wel :)

Naar het toilet gaan. Dat kan hij heel goed zelf. Hij blijft extreem lang op het toilet, zijn broek dichtmaken en handen wassen duurt heel lang bij hem, maar hij doet het.

Lege verpakkingen in de prullenbak gooien. Ook op straat.

Zijn schooltas inpakken.

Mama helpen met stoffen en schoonmaken in huis, wat hij nu nog heel leuk vindt om te doen..

 

Dingen die ik hem binnen een korte tijd nog wil leren:

Zijn trui en t-shirt zelf aan doen en ook uit doen.

Zijn sokken zelf aan doen.

Zijn tanden poetsen.

Zijn bedje opmaken en de gordijnen open doen.

Zijn was in de wasmand gooien.(en niet steeds ergens er naast)

Een banaan open maken.

Fruit zoals appel wassen voordat hij deze wil opeten.

Boterhammetje smeren.

 

Vindt jij een zelfstandig kind ook zo fijn?  En hoe help jij je kind op weg?

 

Comments

comments

4 gedachten over “Kleuter: De weg naar zelfstandigheid

  1. Ik vind het ook erg belangrijk. Er zijn ook ouders die zeggen dat ze een kind, kind willen laten zijn. En liever alles zelf doen. Of ook omdat ze hem te snel vinden groeien. Goed bedoeld, maar naar mijn mening help je je kind er niet mee. Wat als hij de enige is in zijn klas die niet zelf zijn veters kan strikken! Of afhankelijk is van iemand die hem zijn besmeerde broodje geeft? Daar doe je hem ook geen plezier mee. En door vroeg te beginnen met kleine dingen, help je hem zelfstandig de wereld in. En dat wil je toch? Dat je kind onafhankelijk en zelfstandig volwassen wordt.

    Een kennis van mijn ouders smeerde altijd nog de boterhammen voor haar zoon. Die vond het ook echt prima dat zijn moeder het deed, want ze deed het toch altijd voor hem? Hij was inmiddels al 25 en woonde nog thuis. Samenwonen ging daarna mis. Zijn vriendin was niet van plan om zijn moeder te vervangen en zijn was te doen of boterhammen te smeren. En gelijk heeft ze!

    1. Natuurlijk, ik zorg ook graag voor mijn kind. Toch vind ik het ook belangrijk dat hij dingen zelf kan, dus een beetje hulp en een deel zelf doen. Toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *