mama, Opvoeding

Bijna naar school

Van peuter naar kleuter.

Nog even en het is zover: onze peuter wordt een kleuter en gaat naar de basisschool. Eind januari om precies te zijn wordt onze Marc 4 jaar en is het moment daar. Vanaf augustus ben ik hele dagen met hem en heb ik wel veranderingen gemerkt aan hem. Hij is volgens mij toe aan de basisschool. Dat denk ik tenminste.

Hij is soms best wel vervelend eigenlijk. Volgens mij is hij toe aan wat meer uitdaging.

Meer uitdaging voor je peuter:

Meer uitdaging probeer ik hem te geven door:

  • Ik laat hem veel zelf doen, bijvoorbeeld boterhammen smeren, meehelpen met stofzuigen enzovoorts
  • We gaan veel naar buiten, naar de speeltuin om met andere kinderen te spelen
  • We gaan elke 2 weken naar de bibliotheek en halen nieuwe boeken en een puzzel.
  • Samen met hem doe ik aan knutselen met verschillende materialen, we stempelen, kleuren, tekenen en plakken stickers.
  • Hij helpt mij met koken, groente snijden, roeren in de pannen.
  • We bakken elke week iets in de oven.
  • We doen zoekspelletjes, thuis en buiten. Bijvoorbeeld: wijs een driehoek aan, tel de planten in de woonkamer of ik zie, ik zie wat jij niet ziet en de kleur is..

Peuterspeelzaal.

Twee keer per week gaat Marc naar de peuterspeelzaal. Hij gaat er altijd met veel plezier naar toe. Het gaat ook erg goed daar, zie zien hem echt vooruit gaan en al zijn er een aantal dingen nog in ontwikkeling, hij groeit wel en in alles wat hij kan en doet. Dat probeer ik ook mee te stimuleren. Ik hoorde laatst van de juffrouw dat Marc heel veel moeite had met stickers plakken, dus heb ik stickers op zijn tafeltje gelegd en daar was hij erg blij mee. Samen hebben we geoefend met de stickers. Eraf halen is ook wel lastig, dat lukt nog niet zo goed. Opplakken nu wel, dus dat komt wel. Ook had Marc de penseelgreep nog niet (dit is hoe je een pen/potlood vasthoudt). Daar zijn we nu mee bezig. En leuk nieuw kleurboek en nieuwe kleurpotloden doen wonderen! (dank je Action). Het lukt hem nog niet helemaal, ik moet hem helpen om het potlood echt goed vast te houden. Zo houden wij ons wel bezig in elk geval.

Wat zou een kind moeten kunnen als hij naar de basisschool gaat?

Dat is een vraag die ik mijzelf weleens gesteld heb, ja. Is mijn kind goed genoeg ontwikkeld vergeleken met zijn leeftijdgenoten? Praat hij wel goed genoeg? Via het gesprek op de peuterspeelzaal ben ik wel achter antwoorden gekomen. Marc praat goed, maakt duidelijk wat hij wil.

Het is natuurlijk logisch dat een kindje zindelijk moet zijn, zich goed verstaanbaar kan maken, even stil kan zitten, gewend is aan andere kinderen, samen spelen en even zonder ouders moet kunnen doorbrengen.

Al in het derde levensjaar naar school?

In 2010 adviseerde de Onderwijsraad aan minister Rouvoet dat kinderen van 3 jaar al 5 ochtenden naar school zouden moeten. Zodat ze in de middag thuis kunnen zijn en een dutje zouden kunnen doen. Ouders moeten zelf kunnen beslissen of hun peuter dan al naar school gaat. Volgens de Onderwijsraad is het veel beter voor de ontwikkeling van kinderen van 3 jaar om dan al naar school te gaan.

Wat vind jij daarvan? Zou jouw kind al op zijn derde naar school kunnen gaan?

Leave a Reply