Mama·Opvoeding

Bedritueel: voor de fijnste nachten

Een goede nacht voor je kind

Een goede nacht voor je kind, betekent niet alleen een gezond en vrolijk kind overdag, ook voor jou is het een goede nacht. Een kindje wat lekker doorslaapt, het liefste de klok rond is fijn voor de ouders en voor het kind.

Wij hebben niks te klagen. Marc is vanaf begin af aan een goede slaper. Hij slaapt altijd in zijn eigen bedje, dat is nooit een probleem geweest. Hij slaapt vanaf 14 weken door en slaapt bijna altijd de klok rond.

Bedritueel

Wij hebben altijd hetzelfde bedritueel aangehouden. Het is fijn voor ons en voor Marc. Hij weet waar hij aan toe is en dat werkt prettig. Regelmaat is belangrijk bij hem, hij weet wat er gaat komen en wanneer het tijd is om echt te gaan slapen.

Voor kinderen is het belangrijk om het naar bed gaan iedere dag op dezelfde manier te doen. Zo weet het kind dat het bedtijd is. Doe iets ontspannends en doe elke dag het zelfde. Niet stoeien of druk spelen, dat zorgt voor adrenaline, waardoor je kindje niet goed in slaap komen kan.

Bedtijd

Qua bedtijd zijn we niet altijd precies geweest. Dit komt voornamelijk doordat we allebei werkten en echt moesten haasten alles op tijd rond te breien. Gelukkig kon Marc toch altijd de klok rond slapen, het maakte niet uit of we hem eerder of later in bed legde.

Daarom ging hij vaak in het weekend iets later naar bed. Als hij er om half 9 in lag, werd hij om half 9 de volgende ochtend wakker, wat voor ons ook fijn is in het weekend, toch?

Nu is dat niet meer zo. Hij wordt de laatste tijd altijd om een uur of 7 wakker, soms een uurtje later, maar lang niet altijd. Omdat slaap o zo belangrijk is, gaat Marc nu altijd op een vaste tijd naar bed.

7 Uur doordeweeks en in het weekend 8 uur. Zo kan hij nog even met papa op de bank iets leuks kijken op televisie, iets wat doordeweeks bijna niet gaat of heel kort.

Marc gaat altijd na het eten in bad. Daarna in de pyjama nog even wat drinken en een koekje, even televisie kijken. Meestal een kort kinderprogramma via aflevering gemist. Dan de vitamine D druppels, tandenpoetsen en naar boven. Boven lees ik een verhaaltje en daarna komt papa even welterusten zeggen. Marc valt nog steeds graag in slaap met het slaapliedje van de babyfoon, vandaar dat wij die nog steeds in gebruik hebben. Ik vind dat ook wel fijn, dan kan ik zien (het is met camera) dat hij lekker ligt te slapen 😉

Bedritueel: eerst lezen dan slapen

 

Comments

comments

3 gedachten over “Bedritueel: voor de fijnste nachten

  1. Rust voor de kind is zeker belangrijk. Vooral Marc.. goed slaapt. Sommige kinderen niet kan goed slapen dan zijn ze/hij over dag heel vervelend wezen. Zo gaat het het. Gelukkig slaapt Marc.. heel goed zijn bedje. Mooie bedje heeft Marc.. Ene bedankt voor prachtig kaartje. Wij kwamen op eerste kerstdag tegen in brievenbus.
    Ik ben blij mee. Super!

    Fijne zondag.
    Liefs Jacqueline & Ferry.

  2. Bij ons is RRR ook echt erg belangrijk. Al vanaf de geboorte van Olivia probeer ik (zeker slaaprituelen) zo rustig en regelmatig te maken als kan. Ik merk dat zij hier ook het beste onder functioneert. Zij gaat tussen 7 en half 8 erin en is meestal tussen 8 en half 9 de dag erna weer wakker. Ik ben ervan overtuigd dat dat komt door het slaapritueel zo regelmatig mogelijk te houden. Sommige mensen vinden dat wel eens een beetje raar, maar daar trek ik me vrij weinig van aan. Voor ons en onze dochter werkt het als een trein. De mensen die daar wat op aan te merken hebben, hebben zelf kinderen die helemaal niet de nacht door slapen..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *