Mama·Opvoeding·Persoonlijk

3 Levenslessen die ik mijn kind wil meegeven

3 Levenslessen die ik mijn kind wil meegeven

In het leven maak je van alles mee, leuke dingen en minder leuke dingen. Sommige gebeurtenissen blijven je bij en sommige vergeet je weer. In het leven is niks voorspelbaar, je kunt zelf beslissingen nemen over je leven maar hebt niet alles in de hand.

Onze zoon is nu 4 jaar en het opvoeden is nu echt begonnen. Ook de gesprekken tussen hem en mij of zijn vader gaan nu ergens over. Hij wil van alles weten en is naar alles nieuwsgierig.

Hoe jong hij nog is, ik heb nu al wel bedacht welke levenslessen ik hem graag mee wil geven.

♦ Blijf altijd positief wat er ook gebeurt.

Probeer altijd nog iets positiefs te zien, ondanks dat je tegenslagen hebt in het leven. Zie nooit alleen de negatieve kanten maar zie ook het positieve. Achter de wolken schijnt de zon, hoe donker de wolken ook zijn. Ben optimistisch en ga niet met de pakken neer zitten, maar ga voor je doel en vergeet je doel niet.

♦ Heb respect voor ieder mens en dier.

Ga met respect om met iedereen in je leven, heb respect en ben vriendelijk tegen de mensen, dan zijn zij dat ook voor jou. Natuurlijk is niet iedereen vriendelijk, maar uiteindelijk bereik je zelf meer met vriendelijkheid. Heb respect en verdien je respect. Mensen die jou niet met respect behandelen, verdienen jouw vriendelijkheid niet, maar laat je humeur er niet door verpesten. Soms kunnen mensen je teleurstellen, maar kijk verder. Help je medemens indien nodig. Sta klaar voor je geliefde en zorg voor hen. Ook dieren verdienen ons respect, ga met een dier om zoals het behandeld hoort te worden.

♦ Geniet van het leven.

Natuurlijk is werken en leren belangrijk, maar ook ontspanning en vrije tijd heb je nodig. Geniet dus van leuke dingen en ontspan je op tijd om je niet te laten opslokken door het tempo waarin wij leven. Door teveel hooi op je vork te nemen raak je gespannen en gestrest, dit is slecht voor je gezondheid. Zoek een balans tussen presteren en ontspannen, zodat je ook kunt genieten van het leven.

IMG-20150324-WA0006

Welke levenslessen zou jij je kinderen mee willen geven?

Comments

comments

7 gedachten over “3 Levenslessen die ik mijn kind wil meegeven

  1. Mooie levenslessen die ik ook mee wil geven. Al wil ik ook meegeven dat je echt niet altijd positief hoeft te zijn. Dat je ook wel eens mag toegeven aan een baalmoment of baaldagje. Want het leven is niet alleen maar positief. Huilen mag hier dan ook gewoon en je rot voelen ook. Al moet je er niet in blijven hangen. Dat wil ik haar ook laten zien, ik heb echt een rot periode achter de rug, maar nu ga ik weer sterker dan ooit door.

    1. Baaldagen mogen zeker en huilen of verdriet ook absoluut. Soms moet het eruit, opkroppen is nooit goed volgens mij. Maar achter de wolken schijnt de zon dus vind ik dat er altijd nog naar een lichtpuntje toegeleefd moet worden. En dat je daar sterker uit komt is helemaal super :)

  2. Mooie levenslessen! Zelf ben ik al een type ‘half glas vol’, dus dat positief blijven hoef ik hem niet aan te leren. Ik geloof erin dat je ook al veel levenslessen automatisch meegeeft door je eigen gedrag. Dus wat dat betreft zit dat wel goed. Hij is nu 20 maanden, maar zelfs nu merk je al hoe vrolijk en makkelijk hij altijd is.

    Ik wil meegeven om in jezelf te geloven en er ergens voor te gaan als je iets wil bereiken. Belangrijk vind ik daarbij om mee te geven dat je vooral je zelf moet zijn. Je bent verantwoordelijk voor je eigen geluk. Laat vooral niet iets achterwege, omdat de rest het niet zou doen. Respect voor een ander vind ik vanzelfsprekend. Aanvullend zal ik meegeven om ook op te komen voor de ander, als die er zelf niet toe in staat is.

  3. Wat mooi Sheila on je zoon te leren voor een ander op te komen. Dat is inderdaad erg belangrijk! Ik vind dat wel iets wat ik mijn zoon ook wil leren.

    1. Thanks! Ik heb mensenrechten me ook altijd aangetrokken. Eerlijkheid in de wereld vond ik vanaf jonge leeftijd al erg belangrijk. Ik ben dus ook zo’n persoon die het opneemt voor anderen. Dat kan heel divers zijn. Verbaal gewoon op straat, maar ook brieven schrijven voor Amnesty ofzo. Dat wil ik dus ook mijn zoon meegeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *